Dark
Light

Chinees lantaarnfestival of lantaarnfeest

1 minuut leestijd
Lantaarnfestival / lantaarnfeest in Shanghai, China (CC BY-SA 3.0 - North sea deamer - wiki)
Lantaarnfestival / lantaarnfeest in Shanghai, China (CC BY-SA 3.0 - North sea deamer - wiki)

Precies vijftien dagen na het Chinese nieuwjaarsfeest viert men in China het lantaarnfeest. Maar niet alleen in China, ook in Taiwan, Korea en Japan laat men op deze dag lantaarns op. Waar komt dit feest eigenlijk vandaan?

Yuan xiao, traditioneel gegeten tijdens het Lantaarnfestival
Yuan xiao, traditioneel gegeten tijdens het Lantaarnfestival
Het lantaarnfestival is eigenlijk de afsluiting van het Chinese nieuwjaarsfeest, dat dus twee weken duurt. Tijdens dit nieuwjaarsfeest, ook wel bekend als Lentefestival of Lentefeest, komen families bij elkaar en worden er in dorpen en steden traditioneel draken- en leeuwendansen opgevoerd.

Tijdens het Chinees lantaarnfestival is het (bijna) volle maan, wordt op allerlei plekken vuurwerk afgeschoten en lopen kinderen met (zelfgemaakte) rode lantaarns over straat. Traditioneel worden tijdens het lantaarnfeest ook zoute rijstdumplings (yuan xiao) gegeten. Ook is het traditie om elkaar raadsels te vertellen.

Oorsprong

Over de herkomst van het feest gaan verschillende verhalen rond. Het feest gaat in ieder geval zeker tweeduizend jaar terug. Volgens een lezing werd het gebruik om lantaarns op te laten rond het begin van de westerse jaartelling verspreid op opdracht van de Han Dynastie. In deze tijd was het boeddhisme in China in opkomst. Om boeddha te eren zouden monniken in opdracht van de keizer op de vijftiende dag van de eerste maan van het jaar lantaarns hebben opgelaten. Hierna zouden veel ‘gewone Chinezen’ dit gebruik over hebben genomen waardoor de traditie van het lantaarnfestival ontstond.

Ook in verschillende westerse steden met een aanzienlijke Chinese populatie, zoals Londen, wordt tegenwoordig soms het lantaarnfeest gevierd.

Edities van het Lantaarnfestival

JaarDatum lantaarnfestival
201919 februari
20208 februari
202126 februari

Overzicht van Boeken over de geschiedenis van China

Video over het Chinese lantaarnfeest

×