Sobibor-overlevende Thomas Blatt overleden

Op 31 oktober overleed Sobibor-overlevende Thomas Blatt op 88-jarige leeftijd, zo meldt The New York Times. Tijdens de Tweede Wereldoorlog oorlog deed hij mee aan de opstand in het vernietigingskamp Sobibor en slaagde hij erin te ontsnappen uit het vernietigingskamp. Na de oorlog schreef hij twee boeken over Sobibor.

Thomas Blatt in Pools legeruniform
Thomas Blatt in Pools legeruniform
De opstand in Sobibor vond plaats op 14 oktober 1943. Twaalf SS’ers en twee Oekraïense bewakers werden tijdens die opstand gedood en circa tweehonderd gevangenen wisten te ontsnappen en het omliggende bos te bereiken (ongeveer vijftig van hen overleefden de oorlog).

Thomas Blatt verloor zijn ouders en jongere broer in Sobibor. De in Polen geboren Holocaustoverlevende emigreerde in 1958 in Israël en later naar de Verenigde Staten. Hij zette zich na de oorlog actief in om de herinnering aan de Holocaust bewaren. In 2011 getuigde hij in Duitsland tijdens het proces tegen Sobibor-bewaker John Demjanjuk, die tot vijf jaar gevangenisstraf werd veroordeeld voor medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Joden.

Blatt laat twee dochters, een zoon, zes kleinkinderen en vier achterkleinkinderen na.

- advertentie -

Op Go2War2 werden in 2009 Nederlandse vertalingen gepubliceerd van twee interviews die Blatt in de jaren 80 afnam. De één met Alexander Pechersky, de aanvoerder van de opstand in Sobibor. De ander met voormalige kampbewaker Karl Frenzel.

~ STIWOTWO2actueel

DVD: Escape From Sobibor

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: