Spanjaarden opgepakt voor diefstal Codex Calixtinus

Codex Calixtinus
De Spaanse politie heeft vier personen aangehouden naar aanleiding van de diefstal van de zogenaamde Codex Calixtinus. Dit twaalfde-eeuwse manuscript werd een jaar geleden gestolen uit de kathedraal van het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela.

De Codex Calixtinus werd in de twaalfde eeuw gemaakt en bevat onder meer een pelgrimsgids voor bedevaartgangers naarSantiago de Compostela, een bedevaartsoord in het westen van Spanje waar de apostel Jacobus volgens een legende werd begraven.

- advertentie -

Het manuscript bevond zich in een kluis van de kathedraal van Santiago de Compostela toen het afgelopen zomer werd gestolen.

De politie heeft nu dus vier mensen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij de diefstal. Een van hen is een elektricien die bij de kathedraal werkte. Ook zijn vrouw en zijn zoon zijn, samen met nog een vrouw, gearresteerd. In het huis van een van de verdachten is volgens de politie een miljoen euro gevonden.

De codex is vernoemd naar paus Calixtus II (ca. 1060-1124). Hij bestaat uit vijf delen en twee bijlagen. In 1964 werden de verschillende onderdelen gebundeld in één volume. De waarde van de codex is niet precies bekend. Normaal gesproken is zo´n object op de legale markt eigenlijk niet te verkopen.

Medieval chant from Codex Calixtinus

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: