/

Iets in de melk te brokkelen hebben – Betekenis en herkomst

Een bord met pap
Een bord met pap (CC0 - Pixabay - jmexclusives)

Als je ‘veel in de melk te brokkelen hebt’ ben je geen nietszeggend figuur. Je hebt namelijk veel te zeggen en hebt aardig wat in te brengen. Je bent kortom behoorlijk invloedrijk. Maar zelden zie je een dergelijk persoon echter boven een kom melk wat brood verbrokkelen… Waar komt de uitdrukking ‘veel in de melk te brokkelen’ eigenlijk vandaan?

De herkomst vinden we in de wereld van de pap, een melkgerecht dat vroeger ook veel door volwassenen werd genuttigd. Rijke mensen konden het zich veroorloven de melk goed te vullen met allerlei voedzame producten, waardoor een dikke pap ontstond. Wie arm was had veel minder in de melk te brokkelen (of brokken) en moest het dus doen met een dun papje… De uitdrukking werd daarom ook wel in negatieve variant voor. Om aan te geven dat iemand maar weinig te zeggen heeft (of heel arm is), wordt dan gezegd dat de persoon ‘weinig in de melk te brokkelen’ heeft.

Overzicht van historische uitdrukkingen en gezegden
Ook interessant: Melk doet ook een koning goed
Boekenrubriek: Taalgeschiedenis

Bronnen

-https://www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_1540.php
-https://etymologiebank.nl/trefwoord/brokkelen
-https://thedailymilk.nl/iets-in-de-melk-te-brokkelen-hebben/

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden.

Honderden auteurs publiceerden al op Historiek. Bekijk hier wie

Doorzoek ons archief: