Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Jacob van Maerlant

Jacob van Maerlant Jacob van Maerlant was een Vlaams dichter uit de dertiende eeuw. Wordt beschouwd als een van de belangrijkste Middelnederlandse auteurs. Van zijn drie grote leerdichten, Der Naturen Bloeme, de Rijmbijbel en de Spiegel Historiael geldt het laatste onbetwist als zijn hoofdwerk. Van hem komen ook de gevleugelde uitdrukkingen "Wat Walsch is, valsch is" en "Ende omdat ik Vlaminc ben". Boekentip: Jacob van Maerlant. Spiegel historiael
Catalogus van boeken met hunne pryzen (Meermanno)

Catalogus van boeken met hunne pryzen

De handschriftencollectie van Museum Meermanno omvat een groot aantal prachtige middeleeuwse handschriften, waaronder enkele topstukken, zoals de Rijmbijbel van Jacob van Maerlant en het Getijdenboek van de Meester van Katharina van Kleef. Veel minder bekend is dat er ook handschriften in de collectie zitten die er weliswaar minder mooi uitzien, maar daarom nog niet minder interessant zijn.
Uit: Jacob van Maerlant, Der naturen bloeme. Midden 15de eeuw. (KB)

Duizend jaar vogels in honderden boeken

De expositie geeft een breed beeld van de vogel als onderwerp van boeken, illustraties en bandversieringen. De bezoeker maakt een rondgang langs een tiende-eeuws geรฏllustreerd manuscript, via bijzondere zeventiende-eeuwse wetenschappelijke uitgaven tot en met boeken over valkerij, hobbyvogels en vogels in letterkunde en gedichten.
'Der naturen bloeme' van dichter Jacob van Maerlant

‘Der naturen bloeme’ van dichter Jacob van Maerlant

Jacob van Maerlant (1230/1235-ca.1291) geldt als de belangrijkste Middelnederlandse dichter. Zijn encyclopedie van de natuur, Der naturen bloeme, is een vrije bewerking van De natura rerum van de filosoof Thomas van Cantimprรฉ (ca.1200-ca.1272). In dertien boeken behandelt Maerlant de mens, de levende natuur, en โ€˜dodeโ€™ natuur als edelstenen en metalen. Het handschrift is rond 1350 geschreven in Utrecht of Vlaanderen.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief

48.314 actieve abonnees

"Ons archief bevat inmiddels duizenden artikelen "

Naar onze onderwerppagina

Volg ons: