Dark
Light

Textiele boekband, ca. 1615

1 minuut leestijd
Textiele boekband, ca. 1615
Textiele boekband, ca. 1615

Deze boekband is waarschijnlijk omstreeks 1615 in Amsterdam of Den Haag gemaakt. Bijzonder is de bekleding met witte zijde en het veelkleurige borduursel. Over de maker van deze band, met vergulde zilveren sloten en hoekstukken, is niets bekend.

Witte zijde, geborduurd met vele kleuren zijde en metaaldraad, grotendeels in reliëf, met parels, over houten platten, verguld zilveren hoekstukken en sloten. Vanuit de hoeken lopen gouden stralen. Daarbinnen staat een golvende lijst van bladeren en bloemen van zilverdraad en parels en meer naar het midden een rolwerk- cartouche van ondermeer zilverdraad. Tussen beide zijn in fijne langsteken afbeeldingen van vogels en vruchten geborduurd en in het midden een anjer met een slak op een blad. De rug wordt door goud- en zilverdraad in velden verdeeld met elk een compositie van zilveren bladeren en gekleurde bloemen en vruchten. Het hoekbeslag bestaat uit kleine rozetjes met pareltjes die bij de bandbekleding passen. De sloten zijn versierd met in elkaar grijpend rolwerk.

De inhoud is een in 1614 in Leiden gedrukte bijbeluitgave. De Koninklijke Bibliotheek verwierf het boek in 1909 als onderdeel van de collectie Mensing. Zie ook deze link.

Boek: Honderd hoogtepunten uit de Koninklijke Bibliotheek

Vorige topstukNaar de rubriek

Expositie Topstukken KB

Voor liefhebbers van geschiedenis en cultuur was in 2014 een expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteerden de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichtten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Psalter-getijdenboek, 1250-1300. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×