Dark
Light

Stoel van Picasso geschonken aan Stedelijk Museum Alkmaar

Auteur:
1 minuut leestijd
De stoel van Picasso
De stoel van Picasso

Het Stedelijk Museum Alkmaar is een bijzonder object rijker. Recent kreeg het museum een houten stoel waar Picasso naar verluidt op werkte tijdens zijn verblijf in Schoorl en Alkmaar in de zomer van 1905.

In 1905 verbleef Pablo Picasso korte tijd in Schoorl, Hoorn en Alkmaar. In Parijs, waar de jonge Picasso een atelier deelde met diverse Nederlandse kunstenaars, leerde hij de Nederlandse cabaretier, autocoureur en journalist Tom Schilperoort kennen, die hem uitnodigde om bij hem en zijn vriendin Nelly te komen logeren in hun vakantiehuis in Schoorl. Later trok Picasso in het kosthuis van de postbesteller Jan de Geus.

Picasso Les Trois Hollandaises 1905 gouache collectie Centre Pompidou
Picasso Les Trois Hollandaises 1905 gouache collectie Centre Pompidou
Hoewel hij hier maar enkele weken verbleef, is deze vakantie wel van betekenis geweest voor zijn kunstenaarschap. Schilderijen als ‘La Belle Hollandaise’, ‘Les Trois Hollandaises’ en een schetsboek herinneren aan zijn tijd in Noord-Holland.

Stedelijk Museum Alkmaar kreeg onlangs een houten stoeltje geschonken, waar Picasso volgens de overlevering op zou hebben gezeten toen hij in 1905 in Schoorldam verbleef en regelmatig in Cafe Hollands Welvaren (nu het Wapen van Schoorl) zat te tekenen. In dat café stonden stoelen met armleuningen, waar de wat de kleine Spanjaard niet lekker op kon zitten werken. Daarom werd er één stoel zonder leuningen geplaatst, speciaal voor hem. Toen hij weer vertrokken was, werd het stoeltje bewaard, als herinnering aan die beroemde artistieke gast. De dochter van de caféhouder hield het in bezit. Haar kleinzoon heeft het nu aan het museum geschonken. Hoewel het stoeltje op zichzelf niet uitzonderlijk is, krijgt het wat Stedelijk Museum Alkmaar betreft door het verhaal een mooie betekenis.

Tentoonstelling

De schenking is de aanleiding voor Stedelijk Museum Alkmaar om een tentoonstelling over Picasso’s verblijf in Schoorl en Alkmaar te organiseren. Deze zal vanaf het voorjaar van 2016 in het museum te zien zijn. Diverse objecten, waaronder foto’s, brieven en natuurlijk het stoeltje uit Schoorldam, worden getoond. Het museum hoopt ook het schetsboek en een enkel schilderij in bruikleen te krijgen. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Regionaal Archief Alkmaar.

Boek: Picasso in Holland (Parijs-Schoorldam 1905 Documentaire)

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.248 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×