Dark
Light

‘Strip’ over de watersnoodramp van 1855

Auteur:
1 minuut leestijd

ImageMuseum Het Valkhof uit Nijmegen heeft een bijzonder werk in handen weten te krijgen over de watersnoodramp van 1855. Het betreft een werk van de Amsterdamse tekenleraar Johan Veltens (1814-1894) dat bestaat uit 25 schilderijtjes in één lijst. Een antieke strip dus.

De rivieroverstroming van 1855 zette het Land van Maas en Waal en de Gelderse Vallei onder water. Het door het Nijmeegse museum aangekochte werk van Johan Veltens wordt onderdeel van een expositie die die ramp in kaart brengt.

In de negentiende eeuw waren er geregeld dijkdoorbraken en overstromingen. Door strenge winters bevroren de rivieren geregeld en als het weer ging dooien bezweken er vaak dijken door het kruiende ijs. Tekenaars en schilders begaven zich in die periodes vaak naar de plekken des onheils. Aangezien er nog geen foto’s of videos konden worden gemaakt, waren zij degene die de rest van het land konden vertellen wat er ginds precies was gebeurd.

De expositie in museum Het Valkhof duurt van 21 maart tot en met 22 juni. Het werk van Johan Veltens staat centraal, maar er is ook aandacht voor andere werken en bijvoorbeeld de rol die koning Willem III speelde bij de hulp aan de slachtoffers van de watersnood.

Links:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.552 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×