Capelle. Zelfs met de ogen gesloten kun je er de huidige tijd voelen; de tijd van ná de ramp. Het is het geluid dat het verschil maakt, of beter gezegd: de afwezigheid ervan. Het geluid van een levend gehucht versus dat van een bevroren gehucht, met daartussen de harde grenslijn die Watersnoodramp heet.
Zeventig jaar geleden vond de Watersnoodramp plaats. De ramp wordt op televisie door de NOS op twee manieren belicht: met een rechtstreekse uitzending over de herdenking in Zeeland en met een serie korte journaals over de gebeurtenissen van zeventig jaar geleden.
Na een DNA-match is een in 1953 op Terschelling aangespoeld lichaam alsnog geïdentificeerd. Het gaat om Andries Penning, geboren in 1924, kapitein van de kustvaarder Westland.
De CPN zag de Watersnoodramp als een goede mogelijkheid om propaganda te bedrijven voor haar eigen zaak en zo haar dalende populariteit een halt toe te roepen.
De Watersnoodramp van 1953 is de grootste natuurramp in de Nederlandse naoorlogse geschiedenis. Meer dan 1800 mensen komen bij de ramp om het leven.
De watersnood van 1953 staat in het collectief geheugen gegrift. Ook Zuid-Holland werd getroffen. Voor deze provincie had de ramp echter veel groter kunnen zijn, als schipper Arie Evegroen geen heldendaad had verricht.
De paalworm is bij sommige Nederlandse historici allicht minder bekend dan bij biologen. Maar dit beestje heeft een aanzienlijke invloed gehad op de Nederlandse geschiedenis. Met name in de achttiende en negentiende eeuw vormde de paalworm een ware plaag. Het beestje tastte de Nederlandse bedijking aan, met overstromingen als gevolg. Ook leidde de paalwormplaag tot de eerste archeologische monumentenwet in
"Kondigt de noodtoestand af, want het komt verkeerd uit, zo houden onze dijken het niet. Er staat iets verschrikkelijks te gebeuren.”
“Zelfs Karl Barth durfde het niet meer aan om te zeggen dat er iets van een mens overblijft na zijn dood. We blijven over in Gods gedachten, schreef hij. Een mooie oplossing!”
Het is precies zestig jaar geleden dat werd gestart met de bouw van de Haringvlietsluizen als onderdeel van de Deltawerken.
Het Zeeuwse Deltapark Neeltje Jans opent aankomende zondag de educatieve attractie Delta Experience, die gaat over de watersnoodramp van 1953. De attractie laat bezoekers door middel van moderne animatietechnieken de grootste stormvloed uit de Nederlandse geschiedenis van dichtbij beleven.
Het museum wil zich met de officiële erkenning gaan richten op herdenken, kennis en de toekomst van waterveiligheid.
Deltapark Neeltje Jans maakte afgelopen week bekend een nieuwe attractie te ontwikkelen waarbij bezoekers kunnen ervaren wat er in 1953 gebeurde toen de dijken doorbraken.
Het geïdentificeerde slachtoffer is een vrouw uit Kruiningen die tijdens de ramp op 41-jarige leeftijd om het leven kwam. Zij lag als onbekende begraven in Yerseke, gemeente Reimerswaal.
In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 voltrekt de Watersnoodramp zich. Door springtij en een noordwesterstorm stijgt het water snel en overstromen grote delen van de provincie Zeeland en West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden.
Ze passen in de palm van haar hand, naast elkaar, twee blozende popjes van broos porselein. En in hetzelfde doosje waarin ze verpakt waren zit ook nog een stukje zeep en een waslapje van badstof.
De wandelroutegids ‘Het Watersnoodpad’ is, samen met de gids ‘Kroeglopers’, uitverkozen tot winnaars van de Wandeltrofee, de onderscheiding voor de ‘Wandelroute van het Jaar 2014’. Dat is zaterdag bekendgemaakt tijdens de Fiets en Wandelbeurs in Amsterdam. Het Watersnoodpad is 154 kilometer lang en loopt over Schouwen-Duiveland. Het pad bestaat uit tien etappes van bijna zeven tot twintig kilometer. Vanuit Zierikzee
Vrijdag is de eerste aflevering te zien van de door Frank Westerman gepresenteerde tv-serie Nederland in 7 overstromingen. In deze serie staat het verhaal van Nederland en de strijd tegen het water centraal. Nederland is beroemd vanwege de strijd met het water. Dijken, deltawerken en baggeraars oogsten wereldwijdbewondering. Maar onze uitvindingen om met het water samen te leven ontstonden pas
In de Zeeuwse gemeente Schouwen-Duiveland worden vanaf volgende week 32 onbekende slachtoffers van de Watersnoodramp van 1953 opgegraven. Vervolgens zal bekeken worden of de identiteit van de slachtoffers zestig jaar na dato alsnog kan worden vastgesteld.
In het Openluchtmuseum in Arnhem komt een zogenaamde watersnoodwoning. Het gaat om een woning die de Noorse overheid na de watersnoodramp schonk aan dakloos geraakte Nederlanders. Na de watersnoodramp van 1953 schoot de wereld te hulp. Lieslaarzen, aardappelen, speelgoed, cognac, schooltassen, babykleertjes, zakdoeken en brilmonturen: de giften stroomden binnen. Zelfs de Britse premier Winston Churchill doneerde wat geld.
De Britse premier Winston Churchill blijkt na de watersnoodramp van 1953 in zijn eigen buidel te hebben getast voor een donatie aan de zwaarst getroffen gebieden van Zeeland.