Dark
Light

Overstroming van de Koekoekspolder bij Kampen

Stuk van het Jaar-inzending van Gemeentearchief Kampen
Auteur:
1 minuut leestijd
Stuk van het Jaar-inzending van Gemeentearchief Kampen
Stuk van het Jaar-inzending van Gemeentearchief Kampen

Kampen heeft, naast voorspoed, veel tegenspoed van het water gehad. Op 14 november 1775 braken de Zwarte- en Kamperveensche dijken door, waardoor de stad Kampen overstroomde. De overstroming ging zo snel, dat de stad al onder water stond nog voordat inwoners in staat waren hun huisraad van beneden naar boven te brengen, vee naar hoger gelegen gebieden te vervoeren en zichzelf in veiligheid te brengen. Mede hierdoor kwamen al snel 13 stuks vee om het leven. De sluizen en afwateringen waren niet bestand tegen de grote hoeveelheid water: op 17 november 1775 stond de hele stad onder water.

De ets laat deze rampspoed op indringende wijze zien. Er zijn geen woorden nodig om te begrijpen wat er gebeurt. Huizen verdwijnen onder water, mannen en vrouwen houden hun kinderen stevig vast en huisraad drijft door het kolkende water terwijl vee in allerijl in kleine zeilscheepjes is gestopt.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


De Nederlandse archiefwereld was in 2014 in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. We stelden alle deelnemende archiefinstellingen in staat hun stuk op Historiek uit te lichten.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.365 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

×