Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Raiffeisenbanken en Boerenleenbanken

Stuk van het Jaar-inzending van Bedrijfshistorie Rabobank
1 minuut leestijd
Foto: Bart Stap, ca. 1970
Foto: Bart Stap, ca. 1970

In de Maand van de Geschiedenis doet de Rabobank mee aan de verkiezing van het Stuk van het Jaar, de online-stemming voor het mooiste of interessantste archiefstuk. Voor het thema ‘Vriend & Vijand’ hebben we een foto gekozen uit de tijd dat er nog Raiffeisen- en Boerenleenbanken waren.

Lange tijd waren deze banken elkaars concurrenten. Tenminste, in die steden of dorpen waar ze allebei gevestigd waren. In de jaren ‘60 kwamen de Raiffeisenbanken en Boerenleenbanken elkaar steeds vaker tegen. Toen ontwikkelden zij zich tot ‘bank voor iedereen’. Begonnen op het platteland vestigden zij nu ook kantoren in steden en nieuwe wijken.

Foto: Bart Stap, ca. 1970
Foto: Bart Stap, ca. 1970

En zo kon het gebeuren dat in 1968 aan de Utrechtse Rijnlaan de Raiffeisenbank en de Boerenleenbank elkaars buren werden. De bijzondere situatie duurde niet lang; in de jaren ’70 fuseerden deze coöperatieve banken tot Rabobank. Van concurrent werden zij nu collega. Gelukkig is deze bijzondere situatie op tijd vastgelegd.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.