Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

De briefkaart die retour kwam

1 minuut leestijd
De briefkaart die retour kwam (Streekarchief Midden-Holland)
De briefkaart die retour kwam (Streekarchief Midden-Holland)

Op 4 juni 1915 schrijft de Belgische Gustave Burghgraeve vanuit Gouda een briefkaart naar zijn (half)broer Joseph, die als krijgsgevangen soldaat ergens in Duitsland moet zijn. Na veel naspeuringen denkt hij te weten waar zijn broer is en hij hoopt dat deze in goede gezondheid verkeert. Hopelijk kan hij iets van zich laten horen? Samen met zijn ouders, zus en broertje is de negentienjarige Gustave zelf in oktober 1914 vanuit Antwerpen in het Vluchtoord in Gouda terechtgekomen. De briefkaart komt echter met veel doorhalingen, aantekeningen en Duitse stempels retour. Zou Gustave en zijn familie ooit nog contact hebben gehad met Joseph?

De briefkaart bevindt zich in de depots van Streekarchief Midden-Holland. De beschrijving van het archiefstuk luidt volledig:

Briefkaart van Gustave Burghgraeve, wonend in het vluchtelingenkamp te Gouda, aan zijn (half-?)broer Joseph de Munck, krijgsgevangen Belgisch soldaat te Soltau bij Hannnover, 4 juni 1915.

Bij de opmerkingen staat genoteerd: โ€˜Onbestelbaar teruggekomenโ€™. Een simpele handgeschreven briefkaart, maar wel รฉรฉn in een betekenisvolle tijd, namelijk de Eerste Wereldoorlog. Bovendien geeft de toegevoegde opmerking de retour gekomen briefkaart ook een tragische lading.

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~

Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie

Lezers maken Historiek mede mogelijk. Ons steunen kan op verschillende manieren. Lees hier meer.