Stuk van het Jaar-inzending van Streekarchief Midden-Holland

De briefkaart die retour kwam (Streekarchief Midden-Holland)
De briefkaart die retour kwam (Streekarchief Midden-Holland)

De briefkaart die retour kwam

Op 4 juni 1915 schrijft de Belgische Gustave Burghgraeve vanuit Gouda een briefkaart naar zijn (half)broer Joseph, die als krijgsgevangen soldaat ergens in Duitsland moet zijn. Na veel naspeuringen denkt hij te weten waar zijn broer is en hij hoopt dat deze in goede gezondheid verkeert. Hopelijk kan hij iets van zich laten horen? Samen met zijn ouders, zus en broertje is de negentienjarige Gustave zelf in oktober 1914 vanuit Antwerpen in het Vluchtoord in Gouda terechtgekomen. De briefkaart komt echter met veel doorhalingen, aantekeningen en Duitse stempels retour. Zou Gustave en zijn familie ooit nog contact hebben gehad met Joseph?

De briefkaart bevindt zich in de depots van Streekarchief Midden-Holland. De beschrijving van het archiefstuk luidt volledig:

Briefkaart van Gustave Burghgraeve, wonend in het vluchtelingenkamp te Gouda, aan zijn (half-?)broer Joseph de Munck, krijgsgevangen Belgisch soldaat te Soltau bij Hannnover, 4 juni 1915.

Bij de opmerkingen staat genoteerd: ‘Onbestelbaar teruggekomen’. Een simpele handgeschreven briefkaart, maar wel één in een betekenisvolle tijd, namelijk de Eerste Wereldoorlog. Bovendien geeft de toegevoegde opmerking de retour gekomen briefkaart ook een tragische lading.

- advertentie -

~ Meer uitgelichte archiefstukken ~


Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar
De Nederlandse archiefwereld is in het kader van de jaarlijkse Stuk van het Jaar-verkiezing op zoek naar het mooiste archiefstuk van Nederland. Tijdens de afgelopen editie van de verkiezing, die aansluit bij de Maand van de Geschiedenis, kreeg Historiek mail van verschillende instellingen die hun stuk op onze site wilden promoten. Om het eerlijk te houden hebben we dit jaar besloten alle deelnemende archiefinstellingen in staat te stellen hun stuk op Historiek uit te lichten.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: