Dark
Light

Süleyman I (1494-1566) – Ottomaanse sultan

Auteur:
1 minuut leestijd
Süleyman I (1494-1566) - Ottomaanse sultan
Süleyman I (1494-1566) - Ottomaanse sultan

Tiende sultan van het Ottomaanse Rijk: Süleyman I. Volgde in 1520 zijn vader Selim I op die plotseling overleed aan miltvuur. Regeerde tot aan zijn dood in 1566. Werd ook wel Süleyman de Grote genoemd.

Süleyman IAls Süleymans vader overlijdt is hij 26 jaar en wordt hij sultan van het Ottomaanse Rijk. Hij was het enige kind van zijn vader en hoefde daarom zijn broers niet te doden. In de islamitische wet stond namelijk dat iedere nieuwe sultan zijn broers moest doden.

Al in zijn jeugd raakt Süleyman bevriend met de slaaf Damat Ibrahim Pasha die hij later benoemd tot grootvizier. Hoewel Süleyman ooit zwoor dat hij zijn vriend nooit zou doden laat hij hem op een dag toch executeren als hij er achter komt dat Damat Ibrahim Pasha tegen hem in opstand komt.

Een jaar na zijn aantreden (1521) verovert Süleyman Servië. Nog een jaar later verovert hij het Griekse eiland Rhodos, een christelijk bolwerk dat zijn vader aanvankelijk ook had willen veroveren. Hongarije valt ook in bezit van de Turken. Süleyman verovert het land op 29 augustus 1526. Na de verovering van Hongarije breken er echter politieke onlusten uit waarop besloten wordt het land in drieën te splitsen. De koning van Oostenrijk – Ferdinand van Habsburg – krijgt Slowakije, Burgenland en West-Kroatië en de Hongaarse edelman János Szapolyai kreeg Transsylvanië. Suüleyman kreeg het overige deel, het gebied dat we tegenwoordig kennen als Hongarije.

János SzapolyaiLang kon Süleyman niet van zijn deel genieten. Habsburgers veroverden het op hem Hoewel Süleyman het gebied hierna probeert te heroveren, slaagt hij hierin niet. In 1533 sluit Süleyman een verdrag met Koning Ferdinand waarin hij zijn claim op het gebied opgeeft en Hongarije samengevoegd wordt tot twee gebieden. Aan de ene kant de de Habsburgers en aan de andere kant het gebied van edelman János Szapolyai. Na de de dood van Szapolyai wordt Hongarije weer een geheel, geregeerd door Ferdinand van Habsburg.

Aan het oostfront was Süleyman een stuk succesvoller. In 1534 veroverde hij Bagdad en grote gebieden in Noord-Afrika. Süleyman I werd na zijn dood opgevolgd door Selim II (ook wel Selim de Idioot genoemd).

Overzicht van boeken over de geschiedenis van Turkije

×