Dark
Light

Teekenschool Rijksmuseum in ere hersteld

Auteur:
1 minuut leestijd

De Teekenschool – Foto: Rijksmuseum / Arie de Leeuw
De restauratie van de Teekenschool van het Rijksmuseum is afgerond. Het pas opgeleverde historische schoolgebouw gaat vanaf april volgend jaar open als multidisciplinair educatief centrum.

De Teekenschool werd in 1892 opgericht naar idee en ontwerp van architect Pierre Cuypers. Het pand huisvestte jarenlang de zogenaamde Rijks Normaalschool voor Teekenonderwijzers en de Rijksschool voor Kunstnijverheid, de voorloper van de Gerrit Rietveld Academie.


Hier moest het nationale kunstonderwijs, waarvan het niveau volgens Cuypers en de zijnen bedroevend was, tot ontwikkeling komen. De rijkscollectie en een groot aantal gipsen reproducties van beelden en gebouwen op een van de binnenplaatsen golden daarbij als lesmateriaal.

Het gebouw is onlangs gerestaureerd en werd woensdag gepresenteerd. Het centrum gaat straks speciaal voor kinderen tot twaalf jaar – maar ook voor oudere kinderen en volwassenen – verdieping geven aan de collectie van het Rijksmuseum.

Er komen drie ateliers: een beeldend atelier, een multimedia atelier en een ‘Gouden Eeuw’ atelier waar geschiedenis centraal staat. Het Rijksmuseum wil dat de Teekenschool uitgroeit tot een van de belangrijkste museale educatieve centra van Europa “door publiek en collectie met elkaar te verbinden op een niet eerder vertoonde manier”.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.704 actieve abonnees)


Honderden historici brachten hun kennis al in.

Overzicht van auteurs op Historiek

Zelfde rubriek

×