Week van de koloniale geschiedenis

Teekenschool Rijksmuseum in ere hersteld

De Teekenschool – Foto: Rijksmuseum / Arie de Leeuw
De restauratie van de Teekenschool van het Rijksmuseum is afgerond. Het pas opgeleverde historische schoolgebouw gaat vanaf april volgend jaar open als multidisciplinair educatief centrum.

De Teekenschool werd in 1892 opgericht naar idee en ontwerp van architect Pierre Cuypers. Het pand huisvestte jarenlang de zogenaamde Rijks Normaalschool voor Teekenonderwijzers en de Rijksschool voor Kunstnijverheid, de voorloper van de Gerrit Rietveld Academie.


Hier moest het nationale kunstonderwijs, waarvan het niveau volgens Cuypers en de zijnen bedroevend was, tot ontwikkeling komen. De rijkscollectie en een groot aantal gipsen reproducties van beelden en gebouwen op een van de binnenplaatsen golden daarbij als lesmateriaal.

- advertentie -

Het gebouw is onlangs gerestaureerd en werd woensdag gepresenteerd. Het centrum gaat straks speciaal voor kinderen tot twaalf jaar – maar ook voor oudere kinderen en volwassenen – verdieping geven aan de collectie van het Rijksmuseum.

Er komen drie ateliers: een beeldend atelier, een multimedia atelier en een ‘Gouden Eeuw’ atelier waar geschiedenis centraal staat. Het Rijksmuseum wil dat de Teekenschool uitgroeit tot een van de belangrijkste museale educatieve centra van Europa “door publiek en collectie met elkaar te verbinden op een niet eerder vertoonde manier”.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: