Televisie-interview Raymond Westerling opgedoken

Bij de NCRV is dinsdagavond een televisie-interview uit 1969 te zien. Het gaat om een interview met kapitein Raymond Westerling die verantwoordelijk wordt gehouden voor verschillende moordpartijen in Nederlands-Indië.

Het interview werd eind jaren zestig afgenomen door de inmiddels overleden freelance-journalist Joop Buddinghausen. Het beeldmateriaal is door de cameraman die het interview vastlegde, Hans van der Busken, aangeboden aan het NCRV-programma Altijd Wat. Eind jaren zestig was er volgens Van der Busken geen enkele omroep te vinden die de beelden wilde uitzenden.

Westerling werd in 1946 naar Zuid-Celebes gestuurd om een opstand neer te slaan. Onder zijn leiding werd de orde in drie maanden tijd hersteld. Het ging er daarbij echter niet zachtzinnig aan toe: naar schatting 3500 Indonesiërs werden gedood.

Bijzonder aan het interview uit 1969 is dat Westerling daarin openlijk erkent dat er op Zuid-Celebes mensen standrechtelijk werden geëxecuteerd. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld is dat van groot belang. Tegenover Altijd Wat zegt ze:

- advertentie -

Het interview is de onvoorwaardelijke erkenning dat er onder zijn leiding op Zuid-Sulawesi mensen standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Dat is van groot belang. Het is juridisch relevant materiaal.

Namens tien nabestaanden stelde de advocaat de Nederlandse Staat eerder dit jaar aansprakelijk voor verschillende moorden die tijdens de dekolonisatieoorlog op Zuid-Celebes werden vermoord.

Het televisie-interview uit 1969 is dinsdagavond te zien op Nederland 2 (21:15 uur).

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: