Week van de koloniale geschiedenis

Televisie-interview Raymond Westerling opgedoken

Bij de NCRV is dinsdagavond een televisie-interview uit 1969 te zien. Het gaat om een interview met kapitein Raymond Westerling die verantwoordelijk wordt gehouden voor verschillende moordpartijen in Nederlands-Indië.

Het interview werd eind jaren zestig afgenomen door de inmiddels overleden freelance-journalist Joop Buddinghausen. Het beeldmateriaal is door de cameraman die het interview vastlegde, Hans van der Busken, aangeboden aan het NCRV-programma Altijd Wat. Eind jaren zestig was er volgens Van der Busken geen enkele omroep te vinden die de beelden wilde uitzenden.

Westerling werd in 1946 naar Zuid-Celebes gestuurd om een opstand neer te slaan. Onder zijn leiding werd de orde in drie maanden tijd hersteld. Het ging er daarbij echter niet zachtzinnig aan toe: naar schatting 3500 Indonesiërs werden gedood.

Bijzonder aan het interview uit 1969 is dat Westerling daarin openlijk erkent dat er op Zuid-Celebes mensen standrechtelijk werden geëxecuteerd. Volgens advocaat Liesbeth Zegveld is dat van groot belang. Tegenover Altijd Wat zegt ze:

- advertentie -

Het interview is de onvoorwaardelijke erkenning dat er onder zijn leiding op Zuid-Sulawesi mensen standrechtelijk zijn geëxecuteerd. Dat is van groot belang. Het is juridisch relevant materiaal.

Namens tien nabestaanden stelde de advocaat de Nederlandse Staat eerder dit jaar aansprakelijk voor verschillende moorden die tijdens de dekolonisatieoorlog op Zuid-Celebes werden vermoord.

Het televisie-interview uit 1969 is dinsdagavond te zien op Nederland 2 (21:15 uur).

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: