Teylers voorgedragen voor Werelderfgoedlijst

Teylers Museum – Foto: CC/Edi Weissman
De gebouwen van het Teylers Museum in Haarlem worden voorgedragen voor de Werelderfgoedlijst van Unesco. De ministerraad heeft dat vrijdag besloten op voorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur.

Het Teylers Museum is het oudste openbare museum in Nederland. Begin 2010 diende het museum een aanvraag in om toegelaten te worden tot de Voorlopige Lijst Werelderfgoed. Met het predicaat Werelderfgoed wil Teylers dat het ‘unieke en monumentale karakter’- advertentie -

Tweede Fossielenzaal Teylers Museum (1885)

van het museum wordt onderstreept.

Het kabinet heeft nu dus besloten het museum voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst. In een persbericht schrijft het kabinet:

Het Teylers belichaamt de idealen van de Verlichting. Omdat het nominatiedossier van Teylers zo goed als klaar is, draagt het kabinet dit museum als eerste voor. Plaatsing op de Werelderfgoedlijst van UNESCO betekent een internationale erkenning van de uitzonderlijke betekenis van een locatie. Daarnaast zijn werelderfgoederen geliefd als toeristische trekpleister.

Op dit moment werken het museum, de gemeente Haarlem en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) aan het nominatiedossier. Dit dossier is bijna klaar. Dré van Marrewijk, coördinator werelderfgoed bij de RCE:

Teylers is een van de weinige plekken in de wereld waar je de betekenis van de Verlichting voor de ontwikkeling van de wetenschap fysiek nog altijd kunt beleven. En de Ovale Zaal is van een uitzonderlijke schoonheid. Tegelijk is Teylers heel Nederlands: een protestantse koopman die zijn vermogen nalaat om de ontwikkeling van kunst en wetenschap te tonen en daarmee God’s schepping te eren.

Het is de bedoeling dat het museum vóór februari 2012 wordt voorgedragen aan het Werelderfgoedcomité van Unesco. Halverwege 2013 zal dit comité vervolgens over de nominatie beslissen. Als Teylers wordt toegelaten, heeft Nederland tien werelderfgoederen op de werelderfgoedlijst.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Gelijk naar geschiedenisboeken over: