Dark
Light

Zoek de verschillen – Frans Hals in Teylers Museum

2 minuten leestijd
Vergadering van officieren en onderofficieren van de Cluveniersschutterij van Haarlem (naar Frans Hals)
Vergadering van officieren en onderofficieren van de Cluveniersschutterij van Haarlem (naar Frans Hals)

In de achttiende en negentiende eeuw werd het nauwkeurig natekenen van oude meesters als een aparte kunstvorm beschouwd. Men tekende vooral zeventiende-eeuwse landschapen van heel fijn en precies schilderende kunstenaars als Wouwerman en Berchem na. Dat Wybrand Hendriks, conservator van Teylers Museum vanaf 1785, koos voor de toen minder populaire Frans Hals is daarom opvallend, te meer daar hij ze voor zichzelf gemaakt lijkt te hebben. Teylers Museum kocht zijn natekeningen op de veiling van zijn nalatenschap in 1832.

Zoek de verschillen

Hendriks’ natekeningen zijn over het algemeen heel betrouwbaar. Bij bovenstaand blad is bijvoorbeeld het houten hek achter de officieren goed te onderscheiden, terwijl het op het origineel nauwelijks meer zichtbaar is. De natekening wijst er ook op dat het landschap op de achtergrond op het origineel vroeger veel duidelijker gedifferentieerd was. Het verouderen van de olieverf en de pigmenten hebben de groenen en de bruinen van het schilderij nagedonkerd, terwijl de natekening fris is gebleven.

ergadering van officieren en onderofficieren van de Cluveniersschutterij van Haarlem, 1633, door Frans Hals, Frans Hals Museum, Haarlem
ergadering van officieren en onderofficieren van de Cluveniersschutterij van Haarlem, 1633, door Frans Hals, Frans Hals Museum, Haarlem

Hulde aan Hals

Ter ere van het honderdjarig bestaan van het Frans Hals Museum presenteert Teylers tot en met 8 december 2013 een hommage aan Haarlems beroemdste schilder in de intieme setting van het Prentenkabinet. Ook al heeft Frans Hals (ca. 1582-1666) zelf geen prenten gemaakt en zijn er geen tekeningen overgeleverd, toch is er een schat aan papierkunst met hem te verbinden.

Uit eigen collectie toont Teylers ‘voorbeeldige’ tekeningen van zijn inspiratoren Van Mander, Goltzius en Barentsz. Tijdgenoten als Buytewech en Van Ostade zijn vertegenwoordigd met geestige werken. Reproductieprenten getuigen van faam bij zijn leven. De fraaie natekeningen van de schuttersstukken door Wybrand Hendriks zijn uiteraard ook te zien.


Op Historiek.net lees je iedere maand een bijzonder, grappig of mooi verhaal over de verzameling van Teylers Museum in Haarlem. In dit museum ontdek je wonderen van kunst en wetenschap in een monument van wereldklasse. Teylers bestaat al sinds 1784 en is daarmee het eerste en oudste museum van Nederland. Nieuwsgierig geworden naar de bijzondere gebouwen, collecties en verhalen van Teylers? Bezoek dan ook eens de websites of volg het museum op Facebook en Twitter.

www.teylersmuseum.nlwww.teylersuniversum.nlwww.teylersrembrandt.nl

×