Bewust zien van hetzelfde zien: Caravaggio en R.E.M.

In de videoclip Losing My Religion van R.E.M. uit 1991 treffen we naast de bandleden in een lege kamer en Hindoe-thema’s, ook citaten uit de christelijke beeldende kunst aan. Het meest opvallende fragment van deze wereldhit is wellicht het moment dat de discipel Thomas, genaamd Didymus, zijn vinger in de

Werk Caravaggio te zien in Den Haag

Sinds donderdag hangt in Galerij Prins Willem V in Den Haag een schilderij van de beroemde Italiaanse kunstenaar Caravaggio (1571-1610). Het gaat om het werk Een jongen gebeten door een hagedis.

Topstuk Caravaggio in Galerij Prins Willem V

In Galerij Prins Willem V wordt vanaf 11 oktober een schilderij tentoongesteld van de beroemde Italiaanse kunstenaar Caravaggio (1571-1610). Het gaat om het werk Een jongen gebeten door een hagedis uit de National Gallery in Londen. Dat er straks in Den Haag een werk van Caravaggio hangt is bijzonder. Geen

‘Honderd werken Caravaggio ontdekt’

Kunstdeskundigen zeggen honderd kunstwerken van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) te hebben gevonden. Het zou gaan om werken die de kunstenaar tussen 1584 en 1588 maakte. In die periode was Caravaggio in de leer bij Simone Peterzano.

Onbekend werk Caravaggio ontdekt

In Groot-Brittannië is een onbekend werk van de Italiaanse schilder Michelangela Merisi da Caravaggio (1571-1610) ontdekt. Het gaat om een portret van de heilige Augustinus. Volgens een Caravaggio-expert moet het werk rond 1600 zijn gemaakt. Caravaggio was toen 28 jaar oud.

Gestolen Caravaggio teruggevonden

De Duitse politie heeft een ruim vierhonderd jaar oud schilderij van de Italiaanse schilder Michelangela Merisi da Caravaggio gevonden. Het werk werd twee jaar geleden gestolen uit een museum in de Oekraïne. Het gaat om een zeer waardevol werk. Het doek getiteld De Judaskus werd rond 1602 door Caravaggio gemaakt

‘Skeletresten Caravaggio gevonden’

Wetenschappers denken in Porto Ercole lichaamsresten te hebben gevonden van de Italiaanse schilder Michelangela Merisi da Caravaggio. Het is dit jaar precies vierhonderd jaar geleden dat de barok-schilder overleed.

‘Caravaggio werd gek van loodvergiftiging’

Italiaanse wetenschappers denken dat de Italiaanse kunstschilder Caravaggio, waarvan momenteel in Rome de vierhonderdste sterfdag wordt herdacht, leed aan loodvergiftiging en daardoor doordraaide. Volgens de onderzoekers van de universiteiten van Pisa, Ravenna en Bologna is loodvergiftiging de meest voor de hand liggende oorzaak van Caravaggio’s woedeaanvallen en zijn mysterieuze overlijden.