Dark
Light

‘Honderd werken Caravaggio ontdekt’

1 minuut leestijd

De Judaskus – Caravaggio, ca. 1602
Kunstdeskundigen zeggen honderd kunstwerken van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) te hebben gevonden. Het zou gaan om werken die de kunstenaar tussen 1584 en 1588 maakte. In die periode was Caravaggio in de leer bij Simone Peterzano.

De ontdekking is bekendgemaakt door het Italiaanse nieuwsbureau ANSA dat meldt dat de werken gezamenlijk ongeveer 700 miljoen euro waard zouden zijn. Vrijdag wordt er een



Detail van een portret van Caravaggio (Ottavio Leoni, ca. 1621)

zeshonderd pagina’s tellend e-book gepubliceerd met daarin meer bijzonderheden over de ontdekking. De werken werden gevonden in het archief van Caravaggio’s leraar Simone Peterzano.

De werken werden gevonden door Maurizio Bernardelli Curuz en Adriana Conconi Fedrigolli. Het gaat om veel tekeningen en schetsen maar ook om schilderijen.

Caravaggio was een invloedrijke barokkunstenaar. Hij is vooral bekend geworden om zijn licht- en schaduweffecten en zijn realistische weergave van volkse mensen. Rembrandt van Rijn was een succesvol navolger van zijn techniek.

Behalve als schilder stond Caravaggio ook bekend als alcoholist en vechtersbaas. Nadat hij in 1606 tijdens een caféruzie om een vrouw een man ombracht, kreeg hij van paus Paulus V de doodstraf opgelegd. Hij sloeg op de vlucht en overleed in 1610 op 39-jarige leeftijd onder mysterieuze omstandigheden. Caravaggio werd enkele jaren vergeten, totdat hij in de twintigste eeuw opnieuw populair werd.

Er gaan verschillende verhalen rond over zijn dood. Volgens sommigen overleed hij aan syfilis of malaria en anderen beweren dat hij werd vermoord.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×