Dark
Light

Onbekend werk Caravaggio ontdekt

Auteur:
1 minuut leestijd

De heilige Augustinus – Caravaggio, ca. 1600
In Groot-Brittannië is een onbekend werk van de Italiaanse schilder Michelangela Merisi da Caravaggio (1571-1610) ontdekt.

Het gaat om een portret van de heilige Augustinus. Volgens een Caravaggio-expert moet het werk rond 1600 zijn gemaakt. Caravaggio was toen 28 jaar oud.

Lange tijd was onduidelijk wie de maker was van het zeventiende-eeuwse olieverfschilderij. Na een recente restauratie ontdekte de Britse kunsthistoricus en -handelaar Clovis Whitfield dat het waarschijnlijk om een werk van Caravaggio ging. Andere experts onderzochten het gerestaureerde doek hierna ook en kwamen tot dezelfde conclusie.

Vermoed wordt dat Caravaggio het schilderij maakte voor Vincenzo Giustiniani,



Detail van een portret van Caravaggio (Ottavio Leoni, ca. 1621)

een van zijn beschermheren. In een inboedelbeschrijving van deze mecenas komt een schilderij van dezelfde grootte en onderwerp voor. Giustiniani had meer werken van Caravaggio in bezit.

De ontdekking van de Caravaggio is onder meer bijzonder omdat er maar relatief weinig (amper vijftig) werken van de Italiaan bewaard gebleven zijn.

Het schilderij wordt momenteel tentoongesteld in de National Gallery in Canada.

Caravaggio

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) was een invloedrijke barokkunstenaar. Hij is vooral bekend geworden om zijn licht- en schaduweffecten en zijn realistische weergave van volkse mensen. Rembrandt van Rijn was een succesvol navolger van zijn techniek.

Behalve als schilder stond Caravaggio ook bekend als alcoholist en vechtersbaas. Nadat hij in 1606 tijdens een caféruzie om een vrouw een man ombracht, kreeg hij van paus Paulus V de doodstraf opgelegd. Hij sloeg op de vlucht en overleed in 1610 op 39-jarige leeftijd onder mysterieuze omstandigheden. Caravaggio werd enkele jaren vergeten, totdat hij in de twintigste eeuw opnieuw populair werd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×