Transmannen – ‘Manwijven’ in de vroege middeleeuwen

Vrouwen die als man door het leven werden weliswaar als onhandelbaar en koppig beschouwd, maar uit Scandinavische teksten kunnen we afleiden dat deze vrouwen, die ook wel karlkonur (manwijven) genoemd werden, desondanks maatschappelijk geaccepteerd waren.

Suze Groeneweg betrad als eerste vrouw de Tweede Kamer

"Wanneer ik als Kamerlid mislukte, zouden alle vrouwen het gedaan hebben. Als ik blunders gemaakt zou hebben, was er natuurlijk direct geroepen dat de vrouwen het niet konden en dan waren vrouwen ineens een heel eind achterop geweest in hun strijd voor gelijkberechtiging."

Eerste vrouwen deden stiekem mee aan Boston Marathon

De Boston Marathon is een van de oudste en populairste professionele marathons. In de jaren zestig van de vorige eeuw wilden vrouwen ook graag deelnemen aan de wedstrijd, maar dat mocht niet. Alleen mannen kregen een rugnummer. In 1967 slaagde Kathrine Switzer er toch in een rugnummer te bemachtigen. Dat

Feminisme – Betekenis en geschiedenis

Het feminisme is een internationale beweging uit de geschiedenis die streeft naar een gelijkwaardige positie van de vrouw op een of meer vlakken. Het feminisme is al ruim tweehonderd jaar oud en bestaat nog steeds.

Christelijke feministe Catharina Halkes

Het had wat voeten in de aarde, maar eindelijk is de biografie verschenen van de christelijke feministe Tine Halkes. Deze opmerkelijke vrouw heeft veel betekend voor christelijke vrouwen.

Kenau slachtoffer van vooringenomen historici

Heeft Kenau Simonsdochter Hasselaar in 1572-1573 meegevochten op de muren van het door Spanjaarden belegerde Haarlem? Haalde Magdalena Moons in 1574 Don Francisco de Valdez, de Spaanse legeraanvoerder, die haar geliefde was, over om af te zien op een stormaanval op het belegerde Leiden?