Dark
Light

Feminisme

Milena Rudnytska

Milena Rudnytska, de gedwongen feminist

De Oekraïense feminist en politica Milena Rudnytska ze maakte zich hard voor vrouwenrechten in Oekraïne maar bracht ook de Oekraïense hongersnood van 1933 onder de internationale aandacht. Zo voerde ze uiteindelijk niet alleen een strijd voor de Oekraïense vrouw maar voor alle Oekraïners.
Finishlijn van de Boston Marathon in 1966 (CC BY 2.0 - City of Boston Archives - wiki)

Eerste vrouwen deden stiekem mee aan Boston Marathon

De Boston Marathon is een van de oudste en populairste professionele marathons. In de jaren zestig van de vorige eeuw wilden vrouwen ook graag deelnemen aan de wedstrijd, maar dat mocht niet. Alleen mannen kregen een rugnummer. In 1967 slaagde Kathrine Switzer er toch in een rugnummer te bemachtigen. Dat betekende echter niet dat ze de marathon rustig uit kon
Feminisme - Affiche van de Nederlandse Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht die het vrouwenkiesrecht propageert. (Publiek Domein - Theo Molkenboer)

Feminisme – Betekenis en geschiedenis

Het feminisme is een internationale beweging uit de geschiedenis die streeft naar een gelijkwaardige positie van de vrouw op een of meer vlakken. Het feminisme is al ruim tweehonderd jaar oud en bestaat nog steeds.