Dark
Light

Marteling

Bij marteling wordt een slachtoffer ernstige psychische of lichamelijke pijn toegebracht, vaak om een bekentenis of belangrijke informatie los te krijgen, maar soms ook puur als straf. Volgens een VN-verdrag van 10 december 1984 is marteling (samengevat)...
'iedere handeling waardoor opzettelijk hevige pijn of hevig leed, lichamelijk of geestelijk, wordt toegebracht met zulke oogmerken als het verkrijgen van inlichtingen, bestraffing, intimidatie of dwang, wanneer zulke pijn wordt toegebracht door of met instemming van een overheidsfunctionaris'.
De meest gebruikte vormen van marteling zijn het toebrengen van verwondingen, verkrachting, vernedering en bedreiging. Op deze pagina vind je artikelen over historische martelmethodes of over personen die het slachtoffer werden van marteling.

Moorden en martelingen in Breda

10 juni 1805, tussen 8 en 9 uur 's avonds. Draaideurcrimineel Jean le Boul weet op mysterieuze wijze te ontsnappen uit de beruchte gevangentoren te Breda. In het torentje worden de volgende ochtend de cipier en zijn vrouw gevonden, in koelen bloede vermoord.
3 minuten leestijd
Scholtenhuis in 1940

Verzetsman schoot landwachter dood in Scholtenhuis

In Doorgeven. Het verhaal van een Gronings verzetsgezin beschrijft Ingrid van der Vlis op fenomenale wijze het leven van de familie Dijkema voor, na, maar vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog. Drie jongens uit het gezin zaten in het verzet en richtten samen de knokploeg KP Remco op. Ze pleegden overvallen op distributiekantoren en voerden af en toe liquidaties uit. Ongeëvenaarde
4 minuten leestijd
Boot zoals die bij scafisme gebruikt werd (CC BY 3.0 - Tomasz Sienicki - wiki)

Ronddobberen in je eigen diarree

De executie van Mithridates wordt voltrokken in Perzische stijl, met een methode die scafisme heet. Deze term komt van het Griekse skaphe dat ‘uitgehold’ betekent en ook wel bekendstaat als ‘de boten’.
2 minuten leestijd
×