//

Nederland geeft drie schilderijen Goudstikker terug

Afb: Restitutiecommissie
Afb: Restitutiecommissie
Nederland gaat drie kunstwerken teruggeven aan de erven van de Joods-Nederlandse kunsthandelaar Jacques Goudstikker (1897-1940). Dat meldt de Restitutiecommissie dinsdag.

De commissie, die het ministerie van OCW adviseert over claims op kunst die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog roofden, oordeelde dat kunsthandelaar Jacques Goudstikker onder dwang aan de nazi’s kwijtraakte. Minister Bussemaker van Cultuur neemt een advies van de commissie over en geeft de drie werken terug aan de erven van Goudstikker.

Het gaat om de schilderijen Twee mannen met een paard aan het strand van Philips Wouwerman, Jongen met hond van Dominicus van Tol en Man met wijnglas in de hand van Hendrik Gerritsz. Pot.

De werken zijn sinds 2012 in bezit van de Nederlandse staat. Daarvoor maakten ze onderdeel uit van de kunstverzameling van nazi-leider Hermann Göring en de collectie van het Museum der Bildenden Künste in Leipzig. In 2006 gaf Nederland al 202 schilderijen terug aan de erven Goudstikker.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: