/

‘Geroofde kunst ontdekt in Paleis Het Loo en Rijksmuseum’

Bord uit een Meissen-servies (Paleis Het Loo)
Bord uit een Meissen-servies (Paleis Het Loo)

Bord uit een Meissen-servies (Paleis Het Loo)
Bord uit een Meissen-servies (Paleis Het Loo)
In de collectie van Paleis Het Loo, het Rijksmuseum en nog drie Nederlandse musea is kunst ontdekt die waarschijnlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazis werd geroofd van een Joodse bankiersfamilie. Dat schrijft de Telegraaf woensdag.


Het gaat om kunst die eigendom was van de Joodse familie Gutmann. In april 1934 zouden de objecten onder dwang van de nazi’s zijn geveild. Het gaat om in totaal vijftien delen van een kostbaar porseleinen Meissen-servies.

De bewering is opvallend want afgelopen najaar werd nog een groot onderzoek afgerond naar roofkunst in de Nederlandse museumcollecties. In totaal werden bij de musea 139 kunstvoorwerpen geïdentificeerd waarvan het vermoeden bestond of was aangetoond dat ze in de periode 1933 tot 1945 werden geroofd, geconfisqueerd of gedwongen verkocht. Het Meissen-servies kwam in deze lijst niet voor.

Vijf musea

Zes delen van het Meissen-servies staan momenteel in Paleis Het Loo. Ook het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen heeft zes delen. Daarnaast hebben het Rijksmuseum in Amsterdam, Streekmuseum in Tiel en het Historisch Museum in Deventer elk een bord in hun collectie.

De stukken maken onderdeel uit van een 435-delige Meissen-servies dat stadhouder Willem V rond 1774 cadeau kreeg van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC).

Een woordvoerder van Paleis Het Loo heeft inmiddels laten weten de zaak “zeer, zeer serieus” te nemen en een herkomstonderzoek te starten.

De zaak wordt voor de familie Gutmann onderzocht door het Berlijnse bureau Facts and Files. Dit bureau verwacht dat de familie de serviesdelen terug gaat vragen. Op dit moment is nog geen verzoek neergelegd bij de restitutiecommissie.

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: