Tientallen brieven en foto’s Alexine Tinne geschonken aan Den Haag

Alexine Tinne – Afb: Haags Historisch Museum
Engelse nazaten hebben een grote collectie brieven, documenten, foto’s en schetsboeken van de Nederlandse ontdekkingsreiziger Alexine Tinne geschonken aan de stad Den Haag. Een groot aantal van die stukken is momenteel te zien in het Haags Historisch Museum.

Onder de titel Alexine Tinne, Afrikaanse avonturen van een Haagse dame stelde het museum een tentoonstelling over de Haagse ontdekkingsreizigster samen. Vanwege de schenking is die tentoonstelling verlengd tot en met 24 maart.


De in Den Haag woonachtige Alexine Tinne reisde als eerste westerse vrouw naar Centraal Afrika. Ze deed daarvan verslag in brieven, aquarellen én foto’s, waarmee ze behoort tot een van de eerste vrouwelijke fotografen van niveau.

- advertentie -

In Den Haag waren al een flink aantal archiefstukken van Alexine Tinne te vinden. Dankzij de schenking is deze verzameling uitgebreid, onder meer met interieurfoto’s van haar huis aan het Lange Voorhout 32, schetsboeken en persoonlijke documenten zoals een Valentijnskaartje en verjaardagskaartje dat Alexine Tinne ontving.

Lees ook: De Afrikaanse avonturen van Alexine Tinne

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: