Week van de koloniale geschiedenis

‘Tomado’ en Museum Jan van der Togt

Foto: Museum Jan van der Togt
Museum Jan van der Togt in Amstelveen bestaat twintig jaar en heeft daarom een tentoonstelling samengesteld ter ere van de oprichter van het museum: Jan van der Togt (1905-1995). Deze industrieel was ook de oprichter van het bedrijf Tomado. In de tentoonstelling staat het zogenaamd Tomado boekenrekje centraal.

De Tomado-boekenrekjes werden gemaakt van ijzerdraad en deden denken aan de ontwerpen van bekende kunstenaars als Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. In de jaren zestig en zeventig waren de rekjes in veel huiskamers te vinden.De huidige producent van de rekjes, Metaltex, heeft voor de tentoonstelling een groot aantal Tomado-boekenrekjes aan het museum geschonken. Museum Jan van der Togt:

- advertentie -

Bekende Nederlanders, woonachtig in Amstelveen, kunstenaars, mensen die zijn betrokken bij het museum en de burgemeester en wethouders van Amstelveen, zijn en worden benaderd om hun eigen kunstwerkje te maken voor op het beroemde rekje of om een persoonlijk voorwerp te tonen uit de jaren ’50, ’60 dat voor hen is verbonden met het boekenrekje.

Naast de Tomado-tentoonstelling toont het museum stukken uit de glascollectie die het de afgelopen twintig jaar heeft gekregen. De tentoonstelling is te zien tot en met 13 november.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: