Dark
Light

‘Tomado’ en Museum Jan van der Togt

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Museum Jan van der Togt
Museum Jan van der Togt in Amstelveen bestaat twintig jaar en heeft daarom een tentoonstelling samengesteld ter ere van de oprichter van het museum: Jan van der Togt (1905-1995). Deze industrieel was ook de oprichter van het bedrijf Tomado. In de tentoonstelling staat het zogenaamd Tomado boekenrekje centraal.

De Tomado-boekenrekjes werden gemaakt van ijzerdraad en deden denken aan de ontwerpen van bekende kunstenaars als Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. In de jaren zestig en zeventig waren de rekjes in veel huiskamers te vinden.De huidige producent van de rekjes, Metaltex, heeft voor de tentoonstelling een groot aantal Tomado-boekenrekjes aan het museum geschonken. Museum Jan van der Togt:

Bekende Nederlanders, woonachtig in Amstelveen, kunstenaars, mensen die zijn betrokken bij het museum en de burgemeester en wethouders van Amstelveen, zijn en worden benaderd om hun eigen kunstwerkje te maken voor op het beroemde rekje of om een persoonlijk voorwerp te tonen uit de jaren ’50, ’60 dat voor hen is verbonden met het boekenrekje.

Naast de Tomado-tentoonstelling toont het museum stukken uit de glascollectie die het de afgelopen twintig jaar heeft gekregen. De tentoonstelling is te zien tot en met 13 november.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×