Dark
Light

‘Tomado’ en Museum Jan van der Togt

Auteur:
1 minuut leestijd

Foto: Museum Jan van der Togt
Museum Jan van der Togt in Amstelveen bestaat twintig jaar en heeft daarom een tentoonstelling samengesteld ter ere van de oprichter van het museum: Jan van der Togt (1905-1995). Deze industrieel was ook de oprichter van het bedrijf Tomado. In de tentoonstelling staat het zogenaamd Tomado boekenrekje centraal.

De Tomado-boekenrekjes werden gemaakt van ijzerdraad en deden denken aan de ontwerpen van bekende kunstenaars als Gerrit Rietveld en Piet Mondriaan. In de jaren zestig en zeventig waren de rekjes in veel huiskamers te vinden.De huidige producent van de rekjes, Metaltex, heeft voor de tentoonstelling een groot aantal Tomado-boekenrekjes aan het museum geschonken. Museum Jan van der Togt:

Bekende Nederlanders, woonachtig in Amstelveen, kunstenaars, mensen die zijn betrokken bij het museum en de burgemeester en wethouders van Amstelveen, zijn en worden benaderd om hun eigen kunstwerkje te maken voor op het beroemde rekje of om een persoonlijk voorwerp te tonen uit de jaren ’50, ’60 dat voor hen is verbonden met het boekenrekje.

Naast de Tomado-tentoonstelling toont het museum stukken uit de glascollectie die het de afgelopen twintig jaar heeft gekregen. De tentoonstelling is te zien tot en met 13 november.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek en trekt maandelijks honderdduizenden bezoekers. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen toegankelijk maken voor een breed publiek. Meer informatie

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (50.886 actieve abonnees)

Ruim 50.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Ook interessant

Zelfde rubriek

×