Dark
Light

Torentje en Trêveszaal op Google Street View

Auteur:
1 minuut leestijd

Trêveszaal op Google Street View
Trêveszaal op Google Street View
Sinds zaterdag zijn het Torentje, de Trêveszaal, de Statenzaal, de Blauwe Zaal en de centrale hal van Binnenlandse Zaken te bekijken op Google Street View.

Het Torentje op Google Street View
Het Torentje op Google Street View


Google Street View is vooral bedoeld voor routeplanning maar Google maakt via deze tool ook steeds vaker de binnenkant van gebouwen toegankelijk. Het Torentje, dat onderdeel uitmaakt van het Binnenhof in Den Haag, is vooral bekend omdat hier sinds 1982 de werkkamer van de minister-president gevestigd is.

Hoe oud het achthoekige gebouw aan de Hofvijver precies is, is niet bekend. Hij wordt voor het eerst genoemd in een kroniek uit 1354.

De Trêveszaal is sinds 1977 de vaste vergaderzaal van de Nederlandse ministerraad. De naam van de zaal verwijst naar de onderhandelingen die hier in 1608 met Spanje plaatsvonden, voorafgaand aan het Twaalfjarig Bestand (1609-1621). Trêve is Frans voor ‘bestand’.

De Statenzaal ligt naast deze grote vergaderzaal en wordt vooral gebruikt voor officiële ontvangsten. Ook deze zaal is, net als de Blauwe Zaal (waar de premier overlegt met zijn adviseurs) en de centrale hal van Binnenlandse Zaken, sinds zaterdag van binnen te bekijken via Google Street View.

×