Dark
Light

‘Uitgaan in de fifties en sixties’

Auteur:
1 minuut leestijd
Dansen in clubhuis De Mussen aan de Rijswijksestraat, 1962. Fotoburo Theo Meijer, Den Haag. Haagse Beeldbank
Dansen in clubhuis De Mussen aan de Rijswijksestraat, 1962. Fotoburo Theo Meijer, Den Haag. Haagse Beeldbank

Dit voorjaar staat het Haags Historisch Museum in het teken van rock-‘n-roll, vetkuiven en Haagse beat, kortom: uitgaan in de fifties en sixties. De tentoonstelling nodigt bezoekers van harte uit om een nummer uit de jukebox te spelen, films te kijken vanuit een ouderwetse bioscoopstoel of zelfs een dansje te wagen. Foto’s, kleding en affiches geven daarbij een sfeerbeeld van deze periode in Den Haag.

In de jaren vijftig en zestig groeide Den Haag uit tot dé pophoofdstad van Nederland. Ieder weekend waren er optredens van bandjes en kon er op talloze plekken gedanst worden. De tentoonstelling Uitgaan in de fifties en sixties neemt de bezoekers mee op een avondje uit in de jaren ‘50 en ‘60, vanaf het thuis opdoffen tot aan nachtelijke strandbezoekjes in Scheveningen.

Haagse nozems met Puchs. ca. 1967. Marianne Dommisse. Haagse Beeldbank
Haagse nozems met Puchs. ca. 1967. Marianne Dommisse. Haagse Beeldbank

Wat deden de Haagse jongeren van toen in hun vrije tijd? Naar welke popmuziek luisterden zij, hoe zagen hun feestjes eruit en wie waren hun idolen? Bekende Haagse bands passeren de revue, zoals Q65, waarvan hun authentieke Westend drumstel te zien zal zijn. Ook is er aandacht voor (destijds) populaire dansgelegenheden, rolschaatsbanen en bioscopen.

Voor het realiseren van deze tentoonstelling werkt het Haags Historisch Museum samen met Museum RockArt, waarvan een groot aantal objecten geleend wordt.

Bij de tentoonstelling worden diverse activiteiten georganiseerd. Op zaterdag 5 maart vindt de openingsmiddag plaats met een optreden van de Haagse classic rock band The Clarks.

Ook interessant: Nozems – uitdagende jeugdcultuur uit de jaren 1950 en 1960

×