Dark
Light

Joseph Gayetty (1827-?) – Uitvinder van het wc-papier

Auteur:
1 minuut leestijd
Rol wc-papier of toiletpapier
Rol wc-papier of toiletpapier (CC BY 2.5 - Brandon Blinkenberg - wiki)

Het wc-papier of toiletpapier is een uitvinding van de Amerikaan Joseph Gayetty. Hij produceerde het papier vanaf 1857 onder de naam ‘Gayetty’s Medicated Paper’. De eerste verpakkingen werden verkocht in een pak van 500 losse vellen. Daarvoor moest ongeveer 50 dollarcent betaald worden. Te duur, volgens veel Amerikanen.

Joseph Gayetty
Joseph Gayetty
Wie zich in die beginperiode afveegde met het wc-papier van Gayetty kwam de naam van de uitvinder steeds tegen. Gayetty liet in het papier als watermerk zijn eigen naam zetten. De reden dat het toiletpapier ‘medicated paper’ genoemd werd lag in het feit dat in het papier zich een hoeveelheid van de geneeskrachtige plant aloë bevond. Het papier zou mede daarom onder meer goed zijn tegen aambeien. Toiletrolhouders waren toen nog overbodig.

Erg succesvol was Joseph Gayetty niet met zijn uitvinding. Amerikanen bleken in die beginperiode liever gebruik te blijven maken van oud papier. Vanaf 1890 worden er door de Scott Paper Company uit Philadelphia van de gebroeders Scott toiletrollen op de markt gebracht waar de velletjes los om gewikkeld zitten. Dat heeft meer succes. De komst van riolering binnenshuis draagt er toe bij dat steeds meer mensen gebruik willen maken van toiletpapier. Hygiëne komt hoger op de ‘agenda’ te staan.

Tegenwoordig worden er dagelijks ongeveer 80 miljoen wc-rollen geproduceerd.

WC-papier in vroegere tijden

Advertentie voor het wc-papier van Joseph Gayetty
Ook vroeger vond men het fijn om met een schoon achterste door het leven te wandelen. Aangenomen wordt dat mensen zich vroeger reinigden met takken en bladeren. In de Romeinse tijd werd vaak gebruik gemaakt van openbare toiletten. Hier kon men zich na afloop van een ‘grote beurt’ schoonmaken met behulp van een op een stok bevestigde spons. Volgens historici gebruikten Vikingen wol en werd in de Middeleeuwen gras en hooi gebruikt.

De Chinezen liepen voorop waar het het gebruik van wc-papier betreft. Vanaf 1391 zouden keizers daar al grote vellen papier hebben gebruikt om zich na het poepen te schonen.

×