Dark
Light

Utrechtse Domtoren is 96 miljoen euro waard

Taxatierapport opgesteld voor verzekering
Auteur:
1 minuut leestijd
Domtoren van Utrecht (cc - Victor van Werkhooven)
Domtoren van Utrecht (cc - Victor van Werkhooven)

Niet dat de gemeente Utrecht van plan is de toren te verkopen, maar het weet sinds kort wel hoeveel de toren waard is. In verband met de verzekering liet men de toren onlangs namelijk taxeren. Het eeuwenoude bouwwerk blijkt 96 miljoen euro waard te zijn.

RTV Utrecht vroeg de informatie op nadat het vernomen had dat de gemeente voor een verzekering een taxatierapport had laten opstellen. De Utrechtse Dom is sinds 1990 eigendom van de gemeente Utrecht. Daarvoor was het Rijk de eigenaar van het bouwwerk.

IJdelheid en hoogmoed

In 1321 werd een begin gemaakt met de bouw van de Utrechtse Domtoren en in 1382 was de beroemde toren klaar. Niet iedereen was er destijds overigens positief over. Zo zei Geert Grote (1340-1384), de grondlegger van de Moderne Devotie, bijvoorbeeld ooit dat de toren slechts voortkwam uit ijdelheid en hoogmoed. Sinds een orkaan in 1674 het middenschip van de kerk grotendeels verwoestte, staat de 112 hoge toren los. De Domtoren is tegenwoordig hét symbool van de stad Utrecht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Steun ons werk

Recent gepubliceerd

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 52.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×