Dark
Light

Van Vollenhoven opent Museum aan het Vrijthof

1 minuut leestijd

Spaans Gouvernement – Foto: CC/Hermann Luyken
Het vernieuwde Museum aan het Vrijthof in Maastricht wordt op 1 juni geopend door Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Bij de opening onthult Van Vollenhoven onder meer een herplaatst beeld van Karel V van het Heilige Roomse Rijk (1500-1558). Aansluitend maakt hij een rondgang door het museum en bekijkt hij de openingstentoonstelling Duurzame Glans; Maastrichts Zilver. In dezetentoonstelling wordt onder meer ingegaan op de economische betekenis van het Maastrichts zilverwerk. Pieter van Vollenhoven is voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds.

Museum aan het Vrijthof is gehuisvest in het voormalige, zestiende-eeuwse Spaans Gouvernement. Dit pand dankt zijn aanzien vooral doordat de koning van Spanje, hertog van Brabant en keizer van Duitsland, Karel V, er verbleef. Tussen 1519 en 1550 bracht de reizende keizer verschillende bezoeken aan Maastricht en dan verbleef hij in het Spaans Gouvernement.

Onder meer de wapenschilden boven de ramen op de eerste verdieping en de gebeeldhouwde portretmedaillons van Karel V en zijn echtgenote Isabella van Portugal, in het reliëf rond een van de bogen van de arcade aan de zijde van de binnenplaats, herinneren aan de anwezigheid van de keizer.

Bij de verbouwing zijn het Spaans Gouvernement en het achttiende-eeuwse achterhuis aan de Papenstraat opnieuw samengevoegd en verbonden door onder meer een transparante overkapping.

×