Week van de koloniale geschiedenis

Van Vollenhoven opent Museum aan het Vrijthof

Spaans Gouvernement – Foto: CC/Hermann Luyken
Het vernieuwde Museum aan het Vrijthof in Maastricht wordt op 1 juni geopend door Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Bij de opening onthult Van Vollenhoven onder meer een herplaatst beeld van Karel V van het Heilige Roomse Rijk (1500-1558). Aansluitend maakt hij een rondgang door het museum en bekijkt hij de openingstentoonstelling Duurzame Glans; Maastrichts Zilver. In dezetentoonstelling wordt onder meer ingegaan op de economische betekenis van het Maastrichts zilverwerk. Pieter van Vollenhoven is voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds.

- advertentie -

Museum aan het Vrijthof is gehuisvest in het voormalige, zestiende-eeuwse Spaans Gouvernement. Dit pand dankt zijn aanzien vooral doordat de koning van Spanje, hertog van Brabant en keizer van Duitsland, Karel V, er verbleef. Tussen 1519 en 1550 bracht de reizende keizer verschillende bezoeken aan Maastricht en dan verbleef hij in het Spaans Gouvernement.

Onder meer de wapenschilden boven de ramen op de eerste verdieping en de gebeeldhouwde portretmedaillons van Karel V en zijn echtgenote Isabella van Portugal, in het reliëf rond een van de bogen van de arcade aan de zijde van de binnenplaats, herinneren aan de anwezigheid van de keizer.

Bij de verbouwing zijn het Spaans Gouvernement en het achttiende-eeuwse achterhuis aan de Papenstraat opnieuw samengevoegd en verbonden door onder meer een transparante overkapping.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: