Kerstavond 1944 reed een militaire colonne naar Maastricht om op een bijzondere manier kerst te vieren in een mergelgroeve.
De zeventiende-eeuwse ziekenverzorgster Elisabeth Strouven heeft zaterdagmiddag een herbegrafenis gekregen. Ze is bijgezet in de Onze Lieve Vrouwebasiliek in hartje Maastricht. De Maastrichtse stichtte rond 1628 het klooster Calvariënberg en is vooral bekend omdat zij een autobiografie naliet.
De vriendenvereniging van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een verzameling Nederlandse bodemvondsten aan het museum geschonken. Het gaat om zesendertig voorwerpen waarvan het merendeel is gevonden in (de omgeving van) Maastricht.
Om de zeven jaar wordt in Maastricht de heiligdomsvaart gehouden. Hoogtepunt van dit religieuze evenement zijn processies van geestelijken en gelovigen waarbij belangrijke relikwieën aan het publiek worden getoond. Tijdens de Heiligdomsvaart is Maastricht weer even het ‘Rome van het Noorden’. De religieuze traditie gaat terug tot zeker 1391.
In 1963 werden de resten van de brug bij toeval ontdekt tijdens baggerwerkzaamheden. Het is een van de weinige bruggen in Nederland uit de Romeinse tijd.
In 2016 bestond de Universiteit Maastricht – in 1976 gestart als de Rijksuniversiteit Limburg, in 1996 van naam veranderd – veertig jaar.
In de kalksteengroeve bij de cementfabriek ENCI in Maastricht zijn opnieuw fossiele resten van een mosasaurus gevonden.
Nepmonumenten staan overal in Nederland. Op veel plaatsen is onzorgvuldig gerestaureerd, herbouwd, teruggerestaureerd… Kortom, er is nogal eens met de authenticiteit van ons erfgoed gesjoemeld.
Dit liedboek is rond 980 gemaakt. De omslag is echter wat jonger. Die dateert uit de vijftiende eeuw. Het zeldzame boek wordt te koop aangeboden door de Parijse kunsthandel 'Les Enluminures'.
Vrijwel alle balken van het historische stadhuis van Maastricht zijn aangetast door houtwormen. De balken van het zeventiende-eeuwse pand moeten daarom binnen twee jaar vervangen worden.
In een mergelgroeve in Maastricht is een miljoenen jaren oud fossiel van een zaagvis gevonden. Dat melden Limburgse media. Volgens regionale omroep L1 is het fossiel van de prehistorische vis maar liefst 66 miljoen jaar oud. In de mergelgroeve werd de fossiele snuit (rostrum) van de vis gevonden. Het fossiel is nog voor een groot deel verborgen in de kalksteen.
Bij Maastricht-Amby is een gouden Keltische munt gevonden die hoogstwaarschijnlijk onderdeel heeft uitgemaakt van de zogenaamde Keltische muntschat van Amby. Die schat werd in 2008 bij Maastricht gevonden.
Een dertien meter lang fossiel dat vorige week in een kalksteengroeve bij de cementfabriek ENCI in Maastricht werd gevonden, blijkt van een zogenaamde mosasaurus te zijn. ENCI en het Natuurhistorische Museum in Maastricht hebben dat donderdag bekendgemaakt.
Het vernieuwde Museum aan het Vrijthof in Maastricht wordt op 1 juni geopend door Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet. Het museum heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Bij de opening onthult Van Vollenhoven onder meer een herplaatst beeld van Karel V van het Heilige Roomse Rijk (1500-1558). Aansluitend maakt hij een rondgang door het museum en bekijkt hij de
Bij Centre Céramique in Maastricht is vanaf begin april een fototentoonstelling te zien over de pater Castorius Groothuis die zich in het najaar van 1945 vestigde in het verpauperde Stokstraatkwartier in Maastricht. Centre Céramique over de tentoonstelling: Op 1 september 1945 sjokt paard Frits de Maastrichtse Plankstraat binnen. Op de wagen daarachter – tussen de melkman en zijn vrouw –
De Stadsbibliotheek Maastricht bestaat 350 jaar. Naar aanleiding van dat jubileum is er, samen met Centre Céramique, een tentoonstelling georganiseerd rond het thema Verboden Boeken.
Bij het Natuurhistorisch Museum Maastricht (NHMM) zijn vanaf vandaag afgietsel van ‘nieuwe’ fossielen van de mini-mosasaurus te zien.
De Maastrichtse wijk Malberg werd begin jaren zestig gebouwd. De woningen met rode daken waren bestemd voor de ‘sociaal zwakke’ gezinnen. De wijk Malberg verrees in 1964 en werd in vier kwadranten opgezet. Elk met twintig procent woningen met rode daken, bedoeld voor de ‘sociaal zwakke’ gezinnen. De overheid wilde dat deze ‘probleemgezinnen’ zouden leren hoe er geleefd moest worden
In Maastricht wordt morgen een fototentoonstelling geopend waarin te zien is welke vondsten de afgelopen jaren gedaan zijn tijdens opgravingen bij de Pandhof, het Vrijthof en de Sint Servaaskerk. Toen in 1969 de bodem van het Vrijthof werd omgewoeld in verband met de aanleg van een parkeergarage, verwachtten archeologen niet iets spannends te ontdekken. Toch waren er interessante vondsten. De
In Maastricht wordt in de maand juli stilgestaan bij de Zinkwitstaking van 1929. In 1929 werden zes arbeiders van de nachtploeg van de Maastrichtse Zinkwit Maatschappij ontslagen. De zes zouden te vroeg zijn opgehouden met werken. Toen op 21 juli 1929 het ontslag bekend werd gingen collega’s spontaan in staking. Ze eisten het recht zich aan te sluiten bij een
Na bijna 215 jaar keert de schedel van de mosasaurus terug naar Maastricht. Het beroemde fossiel wordt de belangrijkste publiekstrekker in de expositie ‘Darwin, Cuvier et le Grand Animal de Maestricht’ in het Natuurhistorisch Museum Maastricht.