Dark
Light

Verkeerd gespelde namen op Joods Monument Utrecht

Auteur:
1 minuut leestijd
Joods Monument Utrecht
Joods Monument Utrecht

Vorig jaar werd vlakbij het Spoorwegmuseum een monument onthuld ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. Naar nu blijkt staan op het monument een aantal namen van slachtoffers verkeerd gespeld. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Op het monument, zo ontdekte de krant, staat ook de naam van Esther Groenteman. Zij overleefde de oorlog echter en stierf op 82-jarige leeftijd in 1994 in Amstelveen. Daarnaast zijn er zeker drie namen verkeerd gespeld: Sophia Trompetter-Latto moet zijn Sophia Trompetter-Patto, Klaartje Groenberg-Joosten staat erop met als voornaam ‘Klaarte’ en Louisa de Jongh had eigenlijk op het monument moeten staan als Louisa Goudsmit-De Jongh.

Verder staat bij vier personen dat de plaats van overlijden onbekend is terwijl bekend is dat drie van hen in Auschwitz stierven en een in Utrecht. Aangezien de namen, geboorte- en sterfdata en de overlijdensplaats van de slachtoffers in natuursteen gebeiteld staan, is het moeilijk om correcties aan te brengen.

Het Joods Monument Utrecht bevindt zich in de buurt van het Maliebaanstation. Hier werd het merendeel van de ruim 1200 Utrechtse Joden op transport gesteld.

×