Dark
Light

Monument in Utrecht voor Joodse slachtoffers WOII

Auteur:
1 minuut leestijd

Eind deze maand wordt bij het Maliebaanstation een Joods Monument onthuld ter herinnering aan de Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in Utrecht. De Georgische kunstenaar Amiran Djanashvili maakte het bronzen kunstwerk dat voor de gedenkmuur komt te staan.

De plek van het monument bij het Maliebaanstation is niet toevallig gekozen, hier werd het merendeel van de ruim 1200 Utrechtse Joden op transport gesteld. Het Spoorwegmuseum besteedt momenteel aandacht aan de rol van de spoorwegen in de Tweede Wereldoorlog met de permanente tentoonstelling ‘Beladen Treinen’.

Het nieuwe Joods Monument Utrecht bestaat uit een gedenkmuur van zeven meter breed en drie meter hoog, met daarop de namen van de tijdens de Tweede Wereldoorlog omgekomen Joodse medeburgers van de stad. Voor de muur staat een bronzen kunstwerk bestaand uit een Minjan met een Sjofar. De Minjan is een groep van tien mannen die nodig zijn om een Joodse bijeenkomst een wettig karakter te geven. De voorste figuur van de tien mannen draagt de Thora en leest hen daaruit voor. Achter de negen andere mannen zijn, als het ware, de schimmen te zien van alle weggevoerden. Sjofar is het Hebreeuwse woord voor ramshoorn en vormt een teken van hoop bij treurige gebeurtenissen.

Het beeld wordt op 29 oktober onthuld. De totstandkoming va het monument werd vastgelegd door fotograaf Iris Tasseron. Haar fotoserie, getiteld Een beeld in wording, is de komende tijd te zien in het Maliebaanstation.

Boek: Aan de Maliebaan – Ad van Liempt

×