Dark
Light

Verkoop Rembrandts in 1877 was ‘nationaal verlies’

1 minuut leestijd
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)
Huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit (Rembrandt)

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren (@jRRT; ‘de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord’) heeft een knipsel uit 1877 opgedoken waarin zorgen worden uitgesproken over de verkoop van de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, twee schilderijen van Rembrandt, hier aangeduid als ‘het kabinet Van Loon’.

In een tweet verwijst hij naar een man uit Londen die een brief stuurde naar het Handelsblad, nadat hij vernomen had over de aanstaande verkoop van de schilderijen naar het buitenland. Hij drong er bij het kabinet op aan dat dat die zich in zou zetten voor behoud van de werken. Vier weken later bleek dat de regering zich er mee bemoeide, maar dat…

“… de pogingen, door bijzondere personen en door de Regeering aangewend, niets meer hadden kunnen uitwerken, daar de geheele verzameling aan den baron Van Rothschild was verkocht.”

CPgISBbWoAAzJ4q

In een reactie op deze mededeling op 11 augustus 1877, spreekt F.P. ter Meulen zijn verontwaardiging uit over deze gang van zaken:

“Gedane zaken nemen geen keer en jammeren baat niet, maar het vergrijp aan de nationale eer gepleegd is wel een protest waard.”

Boek: Het Rembrandt Boek

×