Week van de koloniale geschiedenis
Dark
Light

Verloren bijbel uit Domkerk (1832) duikt op in kringloopwinkel

1 minuut leestijd
Detail van de omslag van de bijbel
Detail van de omslag van de bijbel - Foto: Domkerk Utrecht

In een kringloopwinkel in Den Haag is een oude huisbijbel van de Domkerk in Utrecht gevonden. De bijbel werd gevonden door Stefan van Mierlo, de voorzitter van een stichting die boeken met cultuurhistorische waarde wil bewaren voor volgende generaties. Na zijn ontdekking nam de man contact op met de Domkerk. Daar was men er helemaal niet van op de hoogte dat de bijbel was verdwenen.

De Domkerk-bijbel
De Domkerk-bijbel – Foto: Domkerk Utrecht
Volgens de zogeheten Acte van Consent werd de bijbel in 1832 gedrukt bij De Nederlandsche Bijbel Compagnie. In 1878 werd het werk vervolgens voor de Domkerk gebonden in de huidige omslag. Hierna is de bijbel in de Utrechtse kerk veelvuldig gebruikt. Hij lag ooit op de kansel en er werd uit voorgelezen, wat ook te zien is aan alle gebruikssporen. Het is onduidelijk hoe en wanneer de twaalf centimeter dikke bijbel uit de Domkerk is verdwenen.

Van Mierlo kocht de bijbel voor slechts twintig euro bij een kringloopwinkel in Den Haag en had naar eigen zeggen gelijk door dat hij een bijzondere werk in handen had. Hij heeft de bijbel woensdag overgedragen aan Willem Roskam, predikant van Domkerk Utrecht. De komende tijd wordt bekeken of de ‘kringloopbijbel’ gerestaureerd moet worden. Daarna krijgt hij een mooi plekje in de kerk.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken. Meer informatie