Dark
Light

Vier koetsen ontdekt op Griekse landgoed Tatoi

Auteur:
1 minuut leestijd
Foto: tatoi.org
Foto: tatoi.org

Bij renovatiewerkzaamheden op het voormalige koninklijke landgoed Tatoi in het noorden van Athene zijn minstens vier sierlijke paardenkoetsen ontdekt.

Volgens de Friends of Tatoi Society, een burgergroep die de redding van het landgoed ondersteunt, verkeren de koetsen in goede staat. Het is niet duidelijk hoe de rijtuigen al die jaren onontdekt konden blijven. “Tot op heden was niemand zeker van hun verblijfplaats of toestand”, schrijft de Friends of Tatoi Society in een persbericht.

Een van de rijtuigen is de gesloten koets die in 1962 werd gebruikt door prinses Sophia van Griekenland en prins Juan Carlos van Spanje tijdens hun huwelijk in Athene. De koets was oorspronkelijk eigendom van Henri V, graaf van Chambord en werd in 1873 door de Griekse koning George I gekocht. Het rijtuig werd aangepast door het wapenschild van de Griekse dynastie over het Franse te schilderen. De koets diende als het officiële rijtuig van de Griekse koninklijke familie.

De Friends of Tatoi Society zegt in het persbericht dat er een museum wordt opgericht in Tatoi waar de koninklijke rijtuigen en auto’s te zien zullen zijn.

Zomerverblijf Griekse koninklijke familie

Vorig jaar kondigde de Griekse regering aan dat het 10.000 hectare grote landgoed Tatoi, 27 kilometer ten noordwesten van Athene, in zijn oude glorie zal worden hersteld.

Het landgoed ligt op een helling van de berg Parnitha, in een gebied met bossen, rivieren en een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Op het terrein staan veertig monumentale gebouwen, tuinen en stallen. De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot aan het einde van de negentiende eeuw. De Griekse koninklijke familie kocht het in de jaren 1870. Op het terrein liggen diverse leden van de koninklijke familie en staatshoofden begraven.

In de loop van de twintigste eeuw is het Tatoi-paleis enkele keren van eigenaar gewisseld. Sinds de oprichting van de Derde Helleense Republiek in 1974 is het landgoed publiek eigendom. De conservatieve regering van Konstantinos Mitsotakis, de vader van de huidige premier Kyriakos Mitsotakis, introduceerde een wet die 400 hectare land, inclusief alle hoofdgebouwen, teruggaf aan de voormalige koninklijke familie van Griekenland.

~ Natascha NeefParakalo

Ook interessant: Historisch landgoed Tatoi krijgt tweede leven

×