Viking-gesp gevonden in Zeeland

De negende-eeuwse Viking-gesp - Foto: SCEZ
De negende-eeuwse Viking-gesp – Foto: SCEZ
Bij archeologische opgravingen in Domburg, provincie Zeeland, blijkt een zeldzame Viking-gesp te zijn gevonden. De gesp dateert uit de negende eeuw.


Bijzonder is dat de vondst drie jaar geleden al werd gedaan. De gesp werd toen, samen met enkele tientallen andere voorwerpen in Domburg opgegraven. De vroegmiddeleeuwse metaalvondsten die in Domburg zijn gedaan zijn bekend in de archeologische wereld. Omdat de kennis over de objecten in de loop der tijd is toegenomen organiseerde de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SZEC) en het Zeeuws Museum deze week een workshop met Nederlandse en buitenlandse wetenschappers.

Tijdens deze bijeenkomst werd duidelijk dat zich tussen de vondsten een negende-eeuwse Viking-gesp bevond. Deze Borre-gesp is versierd in de zogenaamde Borrestijl.

De gesp is van brons en verkeert volgens een woordvoerder van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland (SZEC) in een zeer goede staat.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: