Volkslied van Twente – ‘Er ligt tussen Dinkel…’

De landstreek Twente, in het oosten van Overijssel, heeft een eigen volkslied. De tekst werd in 1926 geschreven door Jacobus Joännes van Deinse (1867-1947), een regionalist die ook de Twentse vlag en het Twentse wapen ontwierp. Hij schreef de tekst op de muziek van een Duitse studentenlied dat in 1810 werd geschreven door Johann Wolfgang von Goethe: Ergo bibamus.

Opvallend genoeg schreef Van Deinse de tekst van het streekvolkslied in het Nederlands. Het werd later door G.B. Vloedbeld naar het Twents vertaald. Voor veel Twentenaren is het volkslied van Twente belangrijker dan het volkslied van Overijssel, dat maar bij zeer weinigen bekend is.

Orkest van het Oosten – Twents Volkslied

Bekijk ook: Lijst van nationale en provinciale Nederlandse volksliederen
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Overijssel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: