Volkslied van Twente – ‘Er ligt tussen Dinkel…’

De landstreek Twente, in het oosten van Overijssel, heeft een eigen volkslied. De tekst werd in 1926 geschreven door Jacobus Joännes van Deinse (1867-1947), een regionalist die ook de Twentse vlag en het Twentse wapen ontwierp. Hij schreef de tekst op de muziek van een Duitse studentenlied dat in 1810 werd geschreven door Johann Wolfgang von Goethe: Ergo bibamus.

Opvallend genoeg schreef Van Deinse de tekst van het streekvolkslied in het Nederlands. Het werd later door G.B. Vloedbeld naar het Twents vertaald. Voor veel Twentenaren is het volkslied van Twente belangrijker dan het volkslied van Overijssel, dat maar bij zeer weinigen bekend is. Inwoners van Twente noemen zich vaak eerder een Tukker/Twentenaar dan een Overijsselaar.

Orkest van het Oosten – Twents Volkslied

Bekijk ook: Lijst van nationale en provinciale Nederlandse volksliederen
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Overijssel

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

Helden - Stephen Fry De jodenvervolging in foto's De Bourgondiërs - Bart Van Loo Wij zijn de Bickers - Simone van der Vlugt t Hooge Nest - Roxane van Iperen Vietnam - Max Hastings Boerhaave botanicus - Margreet Wesseling Het gedroomde Noorden - Adwin de Kluyver Vet oud - Gouden Eeuw De zaak Oldenbarnevelt
Gelijk naar geschiedenisboeken over: