/

Volkslied van Twente – ‘Er ligt tussen Dinkel…’

Tukkers - Embleem van Twente
Tukkers - Embleem van Twente

De landstreek Twente, in het oosten van Overijssel, heeft een eigen volkslied. De tekst werd in 1926 geschreven door Jacobus Joännes van Deinse (1867-1947), een regionalist die ook de Twentse vlag en het Twentse wapen ontwierp. Hij schreef de tekst op de muziek van een Duitse studentenlied dat in 1810 werd geschreven door Johann Wolfgang von Goethe: Ergo bibamus.

Opvallend genoeg schreef Van Deinse de tekst van het streekvolkslied in het Nederlands. Het werd later door G.B. Vloedbeld naar het Twents vertaald. Voor veel Twentenaren is het volkslied van Twente belangrijker dan het volkslied van Overijssel, dat maar bij zeer weinigen bekend is. Inwoners van Twente noemen zich vaak eerder een Tukker/Twentenaar dan een Overijsselaar.

Orkest van het Oosten – Twents Volkslied

Bekijk ook: Lijst van nationale en provinciale Nederlandse volksliederen
Overzicht van Boeken over de geschiedenis van Overijssel

Bekijk meer over:

Muziekgeschiedenis, Volksliederen

Nooit uitgelezen...

Historiek is uw online geschiedenismagazine. Ons archief bevat duizenden artikelen. Bekijk hier onze alfabetische onderwerplijst en blijf lezen. Of bekijk onze tips op de voorpagina.

Meer informatie of samenwerken? Klik dan hier. Heeft u zelf een artikel dat u wilt publiceren, mail ons dan. Informatie voor uitgevers is hier te vinden en onze colofon vindt u hier.

Doorzoek ons archief: