Dark
Light

Voor de jaarwedde van 500 gulden voor de klas

Auteur:
1 minuut leestijd
...advertenties uit de Graafse Courant van 1873...
...advertenties uit de Graafse Courant van 1873...

Bovenaan de voorpagina staat nog wanneer de postwagens vertrekken en wanneer de stoomboten afvaren. We kijken dan ook in de krant van “Zaturdag, 25 oktober 1873”. In die krant, ruim 140 jaar geleden – eenvoudig online te bekijken via onze website – vonden we deze advertenties voor hulp- en hoofdonderwijzer.

Het ziet er op het eerste gezicht verwarrend uit: de gevraagde hulponderwijzer voor het lager onderwijs in Oss krijgt een jaarwedde van 500 gulden terwijl daarnaast een hoofdonderwijzer in Overasselt wordt gezocht die 400 gulden per jaar zou gaan verdienen. Maar ook in 1873 hangt veel af van de kleine lettertjes.

Want de hoofdonderwijzer kan nog een “veranderlijk inkomen” krijgen van 60 gulden per maand maar heeft bovenal gebruik van “vrije woning en tuin”. En dat scheelt natuurlijk behoorlijk in de kosten. Voor de hulponderwijzer is het te hopen dat hij een beetje mooi kan tekenen…

~ Brabant BekijkenBHIC

BHIC


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×