VPRO en NTR maken serie over de Gouden Eeuw

Televisieserie: de Gouden Eeuw
De NTR en de VPRO werken momenteel aan een dertiendelige televisieserie over de Gouden Eeuw, de meest welvarende periode die Nederland ooit heeft gekend.

De twee omroepen maakten eerder al geschiedenisseries over de Tweede Wereldoorlog (2009) en de slavernij (2011). In de nieuwe serie, die gepresenteerd wordt door Hans Goedkoop, wordt de zeventiende eeuw dus onder de loep genomen.


De makers zeggen in de serie een link te willen leggen tussen het heden en de Gouden Eeuw.

- advertentie -

Naast grote economische en culturele voorspoed, kende de Nederlandse samenleving in de zeventiende eeuw ook een sterke dynamiek ten koste van het oude vertrouwde. In dertien afleveringen van veertig minuten komen thema’s als globalisering, verstedelijking, immigratie, financiële crises, beurs en mediahypes voorbi
j.

In de serie komen onder meer schrijver Tom Lanoye, premier Mark Rutte, landschapsarchitect Adriaan Geuze en historicus Geert Mak aan het woord. De eerste aflevering staat gepland voor dinsdag 11 december.

Welkom in de Gouden Eeuw

Voor jongeren produceert de NTR daarnaast de achtdelige serie ‘Welkom in de Gouden Eeuw’. In afleveringen van 25 minuten wordt steeds een bepaald facet van de zeventiende eeuw belicht. Van VOC tot rampjaar en van Rembrandt tot Piet Hein. De afleveringen worden gespeeld door cabaretiers als Alex Klaasen, Plien van Bennekom, Martine Sandifort, Marcel Musters, Ellen Pieters en Hans Kesting. Deze serie is vanaf zondag 9 december te zien bij Z@pp.

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Geschiedenisliefhebber? Volg ons:

Gelijk naar geschiedenisboeken over:
Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier