De zestiende-eeuwse predikant Petrus Datheen is bekend geworden als berijmer van de psalmen uit de Bijbel. Zijn naam wordt door onderzoekers ook in verband gebracht met het auteurschap van het Wilhelmus.
Dat Willem al in het begin zegt dat hij van ‘duytschen bloet’ is, duidt op het belang van de woorden. Mogelijk had hij met de verdachtmaking te maken dat hij een vreemdeling was.
Het Wilhelmus wordt door het Guinness Book of Records beschouwd als het oudste volkslied ter wereld. Toch is het pas sinds 1932 ons officiële volkslied.
Het boek, de ‘Nederlandtsche Gedenck-clanck’, bevat de oudste Nederlandse weergave van het Wilhelmus met muziek voor citer en luit.
Menig wandelaar die het idyllisch plantsoen van de Kleine Zavel in Brussel doorkruist, gaat vaak achteloos voorbij aan het standbeeld van Philips van Marnix. Toch heeft deze historische figuur als telg uit een adellijk geslacht, diplomaat, schrijver en vertrouweling van Willem van Oranje zonder enige twijfel zijn stempel gedrukt op de geschiedenis. Alvast dus redenen genoeg om in te zoomen
In het boek Ware grootheid, Schamele kleinte neemt historicus Paul van der Steen de lezer mee langs een uiteenlopende reeks momenten uit de vaderlandse geschiedenis. Te beginnen in 1813 met een verhaal over de aankomst van de latere koning Willem I op het strand van Scheveningen.
Vanaf dinsdagavond zenden de VPRO en de NTR dertien weken lang documentaires uit over de Gouden Eeuw, de meest welvarende periode die Nederland ooit heeft gekend.
De Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen (KBO) wil dat de kinderen op de basisscholen het Nederlandse volkslied weer onderwezen krijgen. KBO-voorzitter Michiel Zonnevylle heeft dat tegenover het AD gezegd.
Regisseur Maarten Treurniet gaat een film maken over het Beleg van Haarlem (1572-1573). Hij heeft dat woensdag gezegd tegenover het ANP. Voor het project is al 1,8 miljoen euro subsidie toegezegd door Telescoop, een project van onder meer de Nederlandse Publieke Omroep (NPO), het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en het Nederlands Filmfonds. Het is de bedoeling dat
Het Radio 5 ochtendprogramma Wekker-Wakker! van Ouderenomroep MAX wordt voortaan geopend met het Wilhelmus. De ouderenomroep hersteld daarmee een oude traditie in ere. In vroeger tijden was het volkslied iedere dag te om middernacht te horen op de radiozenders. Bij Omroep Max zal het Wilhelmus niet om middernacht te horen zijn, maar iets na zes uur ’s ochtends bij de
De Duitse historica Gudrun Dekker-Schwichow stelt dat het Wilhelmus is geschreven tijdens het Haarlems Beleg in de zestiende eeuw.