Week van de koloniale geschiedenis

Werk van Copernicus gevonden tussen verbrande boeken

De revolutionibus Orbium coelestium - Copernicus
De revolutionibus Orbium coelestium – Copernicus
Tien jaar geleden brak er brand uit in de Hertogin Anna Amalia Bibliotheek in Weimar. Gevreesd werd dat bij de brand ook het werk De revolutionibus Orbium coelestium, libri VI van de Poolse sterrenkundige Nicolaus Copernicus verloren ging. Onlangs vonden restaurateurs het boek echter terug.

Bij de brand gingen ongeveer vijftigduizend boeken verloren. Restaurateurs verdeelden de boeken die beschadigd waren na de brand in verschillende categorieën. Het bijzondere werk van Copernicus belandde op de stapel licht beschadigde boeken, maar pas onlangs ontdekten restaurateurs dat het werk daar terecht was gekomen.

Heliocentrische theorie

De kaft van het werk uit 1543 is verbrand en de pagina’s zijn deels geblakerd. De tekst is echter nog wel te lezen. Copernicus poneerde in het boek zijn heliocentrische theorie, de theorie die stelt dat de zon het middelpunt van het zonnestelsel is. De Poolse sterrenkundige overleed kort nadat dit werk werd gepubliceerd. Enkele decennia later vond de beroemde astronoom Galileo Galilei (1564-1642) bewijs voor de theorie van Copernicus. Toen die erover publiceerde veroordeelde de kerk hem tot levenslang huisarrest.

Het exemplaar van De revolutionibus Orbium coelestium dat in Weimar is ontdekt, bevat ook verschillende notities van lezers uit de zestiende eeuw. Het betreft een eerste uitgave.

- advertentie -

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

1001 vrouwen in de 20ste eeuw - Els Kloek Napoleon - De man achter de mythe (Adam Zamoyski) De rechtvaardigen - Hoe een Nederlandse consul duizenden Joden redde (Jan Brokken) Reconquista - Miquel Bulnes Leonardo da Vinci - Sprekende gezichten De bokser - 
Het leven van Max Moszkowicz (Biografie) 80 jaar oorlog - Gijs van der Ham / NTR Het goede leven - Annegreet van Bergen Hitlers Derde Rijk in 100 voorwerpen - Roger Moorhouse De Zonnekoning - Glorie en schaduw van Lodewijk XIV (Johan Op de Beeck)
Gelijk naar geschiedenisboeken over: