Dark
Light

Werken in de gaskamers van Auschwitz-Birkenau

‘Son of Saul’, een film van László Nemes
Auteur:
1 minuut leestijd
Sonf of Saul
Sonf of Saul - Still uit de film

In de Nederlandse bioscopen draait momenteel een bijzondere historische film: Son of Saul. In deze film staat het indringende verhaal van de zogenaamde Sonderkommando’s in Auschwitz-Birkenau centraal.

Son of Saul
Son of Saul
Leden van de Sonderkommando’s zaten gevangen maar hadden wel een bijzondere positie in het kamp. Onder dwang moesten deze Joden de nazi’s helpen bij het op grote school vermoorden en vernietigen van Joden. Ze werkten veelal bij de gaskamers, waar ze vergaste gevangen moesten wegslepen om hen vervolgens naar de verbrandingsinstallatie. Daarna moesten de tegels van de ‘douches’ geschrobd worden.

Bij de bevrijding van de kampen werden de leden van de Sonderkommando’s aanvankelijk gezien als medeplichtigen. Later werd het de bevrijders duidelijk dat ze onder dwang meegewerkt hadden aan de massavernietiging.

De zoon van Saul Ausländer

In de film van regisseur László Nemes staat het verhaal van Saul Ausländer centraal. Deze Hongaarse Jood wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog opgepakt en overgebracht naar Auschwitz, waar hij vervolgens onderdeel wordt van het Sonderkommando. Tijdens zijn werk in het crematorium denkt hij het lijk te zien van een jongetje dat hij als zoon heeft aangenomen. Hij zet daarna alles op alles om het lichaam van het jongetje te redden van de vlammen van het crematorium, en een rabbi te vinden om zijn zoontje een joodse begrafenis te geven.

Son of Saul won eerder dit jaar de Grand Prix op het filmfestival in Cannes. De film is momenteel te zien in 28 bioscopen

Interview met regisseur László Nemes:

×