Dark
Light

Pieter Gallis – Een festoen met bloemen en fruit

Auteur:
1 minuut leestijd
Een festoen met bloemen en fruit - Pieter Galis
Een festoen met bloemen en fruit - Pieter Galis

Het Westfries Museum in Hoorn heeft een zeldzaam bloem- en fruitstilleven van de Hoornse schilder Pieter Gallis aan zijn collectie toegevoegd. Voor het museum is de aankoop bijzonder omdat het nog geen enkel werk van de kunstenaar bezat.

Een festoen met bloemen en fruit - Pieter Galis (detail)
Een festoen met bloemen en fruit – Pieter Galis (detail)
Pieter Gallis (1633-1697) is een stuk minder bekend als zijn stadgenoot Jacobus Rotius of de stillevenschilder Jan Davidszoon de Heem, beide inspiratiebronnen voor de Hoornse kunstenaar. Volgens het Westfries Museum bewijst het stilleven Een festoen met bloemen en fruit dat Gallis wel in dit rijtje kunstenaars thuishoort.

Gallis maakte het werk tussen 1675 en 1685 schilderde, zijn beste periode. Het museum:

“Het werk laat zien waar de grote kracht van Gallis ligt; in de natuurgetrouwe en gedetailleerde weergave van bloemen en fruit. Een geliefd thema in die tijd. Schilderijen van Pieter Gallis komen maar zelden op de markt. Zijn oeuvre telt slechts zo’n dertig stillevens, waarvan er maar drie door de kunstenaar zijn gesigneerd.”

Het door het Westfries Museum aangekochte werk is een van die gesigneerde exemplaren. Het museum kocht het werk met steun van de Vereniging Rembrandt, de Stichting Kerkmeijer-de Regt en de Vrienden van het Westfries Museum bij de Londense kunsthandel Sphinx Fine Art. Het bloem- en fruitstilleven is vanaf zaterdag 22 februari in het museum te zien.

×