De bijna 90 zilveren munten gevonden dateren uit de periode 1542-1571 en zijn bijna allemaal voorzien van een afbeelding van de Spaanse vorst Filips II.
De Slag op de Zuiderzee, ook wel de Slag van Bossu geheten, was een zeeslag uit de Tachtigjarige Oorlog. De slag werd gewonnen door de watergeuzen.
Vijf teruggevonden kunstwerken van het Westfries Museum worden op korte termijn overgedragen aan de Nederlandse autoriteiten.
Opnieuw is er een schilderij dat meer dan tien jaar geleden werd gestolen van het Westfries Museum in Hoorn teruggevonden.
Dit jaar is het 350 jaar geleden dat de Hoornse schilder Jan Albertsz Rotius overleed. Het Westfries Museum organiseert een overzichtstentoonstelling.
Ruim tien jaar na die diefstal heeft het museum vier van de verloren werken terug.
De schilderijen die in 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum in Hoorn, blijken zich in Oekraïne te bevinden. Of ze ook terugkeren naar Hoorn is echter maar zeer de vraag.
Het gaat voor zover bekend om het enige bekende schilderij uit de zeventiende eeuw waarop werkzaamheden aan een dijk staan afgebeeld.
De Halve Maen was het schip waarmee ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 het huidige Manhattan bereikte. De Engelsman was in dienst van de VOC en zijn reis leidde indirect tot de stichting van de Nederlandse kolonie Nieuw-Nederland. Eind 1618 brandde het schip uit bij een Engelse aanval op Jakarta.
De Halve Maen was een schip waarmee ontdekkingsreiziger Henry Hudson in 1609 het huidige Manhattan bereikte.
Het Westfries Museum in Hoorn heeft een virtuele wandeling door de stad Hoorn in 1650 laten ontwikkelen. Om het project naar het publiek te brengen zijn nog verschillende speciale brillen, computers, besturingsapparatuur en gamestoelen nodig. Hiervoor heeft het museum een crowdfundingcampagne op touw gezet.
Het Westfries Museum in Hoorn heeft een Cultural Heritage/Europa Nostra Award 2014 in de wacht gesleept. Het museum krijgt de Europese prijs voor het project ‘De zaak Coen’.
Het Westfries Museum in Hoorn heeft een zeldzaam bloem- en fruitstilleven van de Hoornse schilder Pieter Gallis aan zijn collectie toegevoegd. Voor het museum is de aankoop bijzonder omdat het nog geen enkel werk van de kunstenaar bezat.
In het Westfries Musem in Hoorn is vrijdag de reconstructie van de steentijdman van Mienakker (ook wel ‘de Noord-Hollandse Ötzi’ genoemd) onthuld door de provincie Noord-Holland en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
In 1990 vonden archeologen in West-Friesland het skelet van een man die daar rond 2500 voor Christus werd begraven. Komend weekend kan het publiek kennismaken met die man. In het Westfries Museum is dan een reconstructie te zien van het gezicht van Cees, zoals de Steentijdman wordt genoemd.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw maakte een grote groep vrijwilligers een maquette van de stad Hoorn. Ze baseerden zich daarbij op een stadskaart van Joan Blaeu uit 1650. Sinds afgelopen weekend is deze bijzondere maquette weer te zien, in het Westfries Museum in Hoorn. De maquette is maar liefst dertig vierkante meter groot en toont twaalfhonderd panden.
Een schout die zijn hond een grootse begrafenis geeft en een gedicht getiteld ‘Buitensex op het pothuis’. Het Westfries Museum in Hoorn staat de komende maanden met een tentoonstelling stil bij ‘roddel en achterklap in de Gouden Eeuw’.
Het Westfries Museum in Hoorn komt volgende maand met de tentoonstelling La Hollande Pittoresque. Met deze expositie wil het museum de zogenaamde ‘dode stadjes langs de Zuiderzee’ tot leven wekken. In een expositiedrieluik geeft het museum een blik op de negentiende eeuw, gezien door drie verschillende tijdsgenoten: Henry Harvard, Johannes Bosboom en JC Kerkmeijer. Uitgangspunt voor de tentoonstelling is het
Het Westfries Museum in Hoorn is een half jaar dicht geweest in verband met een verbouwing. Op 9 september gaan de deuren van het museum weer open. Bezoekers kunnen vanaf dat moment in het museum terecht voort een bijzondere tentoonstelling: De Gouden Eeuw in 3D. Digi-artist Rob Tuytel maakte een groot aantal stadsgezichten. Niet op doek of papier, maar in
De stad Hoorn staat de komende tijd op verschillende manieren stil bij de vijfhonderdste geboortedag van de Nederlandse humanist, filoloog en arts Hadrianus Junius (1511-1575).
Keurslijfjes, kaphoeden en hemdrokken. Van 1750 tot 1900 veel voorkomende kledingstukken in West-Friesland. Bij het Westfries Museum in Hoorn wordt die ouderwetse klederdracht in een modern jasje gestoken. Aan de expositie werken de Stichting Textiel Plus en kunstenaars van het ‘Veel-Zijde-g Collectief’ mee. Die hebben zich laten inspireren door de klederdracht van de algemene collectie van het Westfries museum.