Het Dordts Patriciërshuis heeft een vroeg bloemstuk van Arie Lamme uit 1767 verworven. Er zijn volgens het museum nauwelijks schilderijen bekend van deze stamvader van de kunstenaarsfamilie Lamme en grootvader van de bekende schilder Ary Scheffer.
Zowel de Griekse als de Romeinse mythologie kenden een lieflijke godin van de lente, de bloemen en de bloesem. De Grieken noemden haar Chloris en bij de Romeinen stond ze bekend als Flora.
De postzegelserie ‘200 jaar Mauritshuis’ is ontworpen door grafisch ontwerper Maud van Rossum uit Amsterdam. Zij liet zich hierbij leiden door de compositie van schilderijen die hangen in het museum.
Het Rijksmuseum heeft een schilderij verworven van Gerard van Spaendonck (1746-1822), de beroemdste bloemstillevenschilder uit de tweede helft van de achttiende eeuw.
De papaverbloem staat in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in veel andere landen, symbool voor de Eerste Wereldoorlog, omdat ze veelvuldig bloeiden op de slagvelden in Vlaanderen.
Een expert ontdekte onlangs bij toeval dat de kist in werkelijkheid een waardevolle Romeinse sarcofaag is.
Op zijn tekeningen gaf Mondriaan meestal één bloem weer; als triomferende solist maar soms ook als kwetsbare eenling.
“Bloemstillevens van de hand van Savery zijn zeldzaam en komen zelden op de markt, zeker een kunstwerk van zo’n hoge kwaliteit."
Teylers Museum heeft op de TEFAF twee werken aangekocht. Een aquarel van de negentiende-eeuwse Floris Arntzenius en een zestiende-eeuwse tekening van een onbekende Nederlandse meester.
Vincent van Gogh maakte 'Vaas met rode klaprozen en madeliefjes' in 1890 in het huis van zijn vriend Dr. Paul Gachet in Auvers-sur-Oise. Korte tijd later schoot de kunstenaar zichzelf met een revolver in de borst.
Bij veilinghuis Sotheby’s in Londen is deze week het schilderij ‘Waterlelies’ (‘Nymphéas’) van de Franse kunstenaar Claude Monet (1840-1927) verkocht voor 40 miljoen euro.
In de tuin van het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek is sinds maandag een nieuwe ‘plantenkalender’ te vinden. Het jaarthema in dit mozaïekperk is de honderdste verjaardag van de militaire luchtvaart in Nederlands-Indië. Het perk is klaar op 26 mei en vervolgens tot september 2014 te zien.
Het Westfries Museum in Hoorn heeft een zeldzaam bloem- en fruitstilleven van de Hoornse schilder Pieter Gallis aan zijn collectie toegevoegd. Voor het museum is de aankoop bijzonder omdat het nog geen enkel werk van de kunstenaar bezat.
Op 12 september 1953 trouwde Jacqueline Kennedy met toenmalig senator John F. Kennedy.
In de tuinen van het Rijksmuseum in Amsterdam worden volgende week zeventiende-eeuwse tulpenbollen geplant. Het gaat uiteraard niet om bollen van honderden jaren oud maar om authentieke tulpenrassen die bewaard zijn gebleven. Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes en Bart Siemerink, directeur van de Keukenhof, planten de tulpen aankomende dinsdag in de Rijksmuseumtuinen.
In een graf van 13.700 jaar oud hebben Israëlische wetenschappers sporen van bloemen gevonden. De onderzoekers leiden hieruit af dat mensen al veel langer dan gedacht bloemen gebruiken bij begrafenissen.
De Franse schilder en plantkundige Pierre-Joseph Redouté (1759-1840) was in zijn tijd een zeer gerenommeerd bloemenschilder. Zo kreeg hij klinkende bijnamen als Rembrandt van de rozen en Rafaël van de bloemen. Teylers Museum in Haarlem wijdt volgend jaar een tentoonstelling aan de kunstenaar. In de achttiende eeuw was er een botanische rage. Uit alle hoeken van de wereld werden exotische
Archeologen van ProRail hebben bij de aanleg van de Hanzelijn bij Hattemerbroek een ruim 4200 jaar oud graf ontdekt. Het bedrijf heeft dat woensdag bekendgemaakt naar aanleiding van de publicatie van een boek over het archeologisch onderzoek rond de Hanzelijn.
Het Frans Hals Museum in Haarlem heeft een van de topstukken uit de collectie, het zogenaamde Tulpenboek, gedigitaliseerd. Bezoekers kunnen vanaf nu in het museum met behulp van een touchscreen door het boek bladeren. Het Tulpenboek werd in tweede helft van de zeventiende eeuw gemaakt en omvat meer dan veertig geschilderde tulpen. Tot voor kort was het boek slechts af
Museum Naturalis in Leiden exposeert vanaf volgende week een serie botanische tekeningen uit de zeventiende en achttiende eeuw. De tentoonstelling heeft als titel Passie voor bloemen. De tekeningen die getoond worden zijn afkomstig uit de verzameling die Johannes le Francq van Berkhey (1729-1812) in de achttiende eeuw aanlegde. Deze Leidenaar was een fervent verzamelaar van natuurhistorische objecten. Hij schreef ooit
Bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo is een bloemstilleven van Vincent van Gogh herontdekt. Het gaat om een schilderij uit 1886.