Dark
Light

‘William Degouve de Nuncques, schilder van het mysterie’

Auteur:
1 minuut leestijd

Le hameau (neige) – William Degouve de Nuncques, 1911 – Kröller-Müller Museum
In het Kröller-Müller Museum is vanaf eind volgende maand een tentoonstelling te zien met werk van de Belgische symbolist William Degouve de Nunques (1867-1935).

De tentoonstelling wordt gehouden in vier kleinere zalen van de oudbouw van het museum en heeft als titel William Degouve de Nuncques, schilder van het mysterie. Degouve de Nunques behoorde tot de groep Belgische symbolisten die rond 1900 in Brussel en omstreken actief was.

Als schilder en dichter droeg hij volgens het museum bij aan het “artistieke klimaat, waarin kunstenaars zich begaven op het snijvlak vanbeeldende kunst en literatuur”.

Mede dankzij kunstpaus H.P. Bremmer, adviseur van verzamelaars (onder wie Helene Kröller-Müller), was William Degouve de Nuncques tijdens zijn leven al populair bij kunstminnend Nederland. Op advies van deze Bremmer koos Helene Kröller-Müller ervoor om ‘een aaneengesloten ontwikkelingsreeks van Degouve te verwerven’. Al vanaf de beginperiode tot nu toe is altijd werk van William Degouve de Nuncques in het museum in Otterlo te zien geweest.

In de tentoonstelling wordt een beeld gegeven van het oeuvre van de kunstenaar, geplaatst in de context waarin hij leefde en werkte. De tentoonstelling loopt van 27 mei tot en met 2 september 2012. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er ook een publiatie over het leven en werk van de Belgische symbolist uitgebracht.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×