‘William Degouve de Nuncques, schilder van het mysterie’

Le hameau (neige) – William Degouve de Nuncques, 1911 – Kröller-Müller Museum
In het Kröller-Müller Museum is vanaf eind volgende maand een tentoonstelling te zien met werk van de Belgische symbolist William Degouve de Nunques (1867-1935).

De tentoonstelling wordt gehouden in vier kleinere zalen van de oudbouw van het museum en heeft als titel William Degouve de Nuncques, schilder van het mysterie. Degouve de Nunques behoorde tot de groep Belgische symbolisten die rond 1900 in Brussel en omstreken actief was.

Als schilder en dichter droeg hij volgens het museum bij aan het “artistieke klimaat, waarin kunstenaars zich begaven op het snijvlak van

- advertentie -beeldende kunst en literatuur”.

Mede dankzij kunstpaus H.P. Bremmer, adviseur van verzamelaars (onder wie Helene Kröller-Müller), was William Degouve de Nuncques tijdens zijn leven al populair bij kunstminnend Nederland. Op advies van deze Bremmer koos Helene Kröller-Müller ervoor om ‘een aaneengesloten ontwikkelingsreeks van Degouve te verwerven’. Al vanaf de beginperiode tot nu toe is altijd werk van William Degouve de Nuncques in het museum in Otterlo te zien geweest.

In de tentoonstelling wordt een beeld gegeven van het oeuvre van de kunstenaar, geplaatst in de context waarin hij leefde en werkte. De tentoonstelling loopt van 27 mei tot en met 2 september 2012. Naar aanleiding van de tentoonstelling is er ook een publiatie over het leven en werk van de Belgische symbolist uitgebracht.

Bekijk ook onze uitgebreide onderwerpenlijst of het personenregister

De klassieke wereld in 52 ontdekkingen - Leonard RutgersDe jodenvervolging in foto'sDe keuze - Leven in vrijheidDe Bourgondiërs - Bart Van LooDe geschiedenis van Nederland in 100 oude kaarten
Gelijk naar geschiedenisboeken over: