Dark
Light

Yad Vashem wijzigt tekst over paus Pius XII

Auteur:
1 minuut leestijd
Benedictus XVI verdedigt 'oorlogspaus' Pius XII

Foto: CC/David Shankbone
Het Israëlische Holocaust-centrum Yad Vashem in Jeruzalem heeft een tekst op een bord over paus Pius XII aangepast. Het Vaticaan had eerder geprotesteerd tegen de tekst die onder meer meldde dat de zogenaamde oorlogspaus niet had geprotesteerd tegen de Jodenvervolging.

Op het bord stond ook dat Pius XII streefde naar een verdrag met nazi-Duitsland zodat hij de rechten van de kerk kon beschermen, zelfs als dat inhield dat het racistische naziregime werd erkend.Benedictus XVI verdedigt 'oorlogspaus' Pius XII
Paus Pius XII

Ook werd geschreven dat hij een brief tegenhield waarin racisme en antisemitisme werden veroordeeld.

Het paneel in het Holocaustmuseum is nu dus aangepast. Er staat nog altijd dat de paus weinig deed om de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog te helpen, maar er staan nu bijvoorbeeld ook dat de paus volgens sommigen vanwege zijn neutraliteit levens heeft gered.

Het aangepaste bord is zondag onthuld. Yad Vashem ontkent dat het is gezwicht voor kritiek van het Vaticaan. Volgens de instelling was de tekst op het oude bord, dat dateerde uit 2000, gebaseerd op gegevens die toen bekend waren. Omdat er de laatste jaren meer over de rol van de paus bekend is geworden, zou besloten zijn op het bord een wat genuanceerder tekst te plaatsen.

Pius XII was paus van 1939 tot zijn dood in 1958 en kreeg na de Tweede Wereldoorlog geregeld het verwijt dat hij gezwegen had over de Jodenvervolging door de nazi’s.

Over de houding van deze paus tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt veel gediscussieerd. Volgens de huidige paus, Benedictus XVI, heeft zijn voorganger tijdens de oorlog in het geheim veel werk verzet voor vervolgde Joden. Dat dit destijds niet openbaar werd gemaakt vindt de paus logisch. Volgens hem zou een publiekelijk optreden slecht zijn geweest voor de positie van Joden en katholieken.

Anderen nemen het de paus kwalijk dat hij zich nooit openlijk tegen de Jodenvervolging heeft uitgesproken. Joodse organisaties en geschiedkundigen hebben het Vaticaan herhaaldelijk gevraagd de archieven uit de oorlogstijd te openen.

×