Dark
Light

Zeldzame Amerikaanse munt brengt 4,6 miljoen dollar op

Brasher Gold Doubloon
Auteur:
1 minuut leestijd
Brasher Gold Doubloon (Heritage Auctions)
Brasher Gold Doubloon (Heritage Auctions)

In de Amerikaanse stad Orlando is donderdag een gouden munt uit 1787 geveild voor een bedrag van 4,58 miljoen dollar. Omgerekend is dit zo’n 3,4 miljoen euro. Het gaat om een exemplaar van de eerste gouden munt die ooit in de Verenigde Staten werd geslagen.

Brasher Gold Doubloon (Heritage Auctions)
Brasher Gold Doubloon (Heritage Auctions)
De zogenaamde Brasher Gold Doubloon werd gemaakt door Ephraim Brasher en verscheen in 1979 voor het laatst op de markt. Hij werd toen verkocht voor een bedrag van 430.000 dollar. Volgens een woordvoerder van Heritage Auctions gaat het om een van de belangrijkste munten uit de geschiedenis van de Verenigde Staten omdat het de eerste gouden munt is die in het land werd geslagen en omdat er nog maar een paar van deze munten bekend zijn.

26,66 gram goud

De munt bevat 26,66 gram goud. Op basis van de gebruikte hoeveelheid goud was de munt destijds 16 dollar waard en vandaag de dag 400 dollar. De Brasher Gold Doubloon bracht echter 4,58 miljoen dollar op.

Een andere zeldzame munt, de Liberty Head nickel, bracht tijdens dezelfde veiling 3,29 miljoen dollar (2,41 miljoen euro) op. Van deze munt, die in 1913 in Philadelphia uit koper en nikkel geslagen werd, zijn nog maar vijf exemplaren bekend.

×